Tengerjég nélkül is megélő jegesmedve-populációra bukkantak kutatók Grönlandon

ÁLLAT
2022 június 16., 19:26
comments 2

Korábban nem ismert jegesmedve-populációra bukkantak a kutatók Grönland délkeleti részén, amelynek nincs szüksége tengerjégre a fennmaradáshoz. A más populációktól genetikailag is eltérő ragadozók a gleccserek édesvízből álló jégdarabjain vadásznak zsákmányra.

Az elszigetelt populációról a Science tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány csütörtökön. Kristin Laidre, a kutatócsoport vezetője azt írja, hogy a „történelmi feljegyzésekből és őslakosok ismereteiből már eddig is tudtunk arról, hogy él néhány medve ezen a vidéken, de fogalmunk sem volt arról, hogy milyen rendkívüli állatokról van szó." A kiszámíthatatlan időjárás, a szakadékok tagolta hegyek és a heves havazások miatt a térséget eddig nem nagyon kutatták.

A jegesmedvék korábban ismert populációinak tengerjégre van szüksége ahhoz, hogy fókára vadászhassanak, ami azonban évtizedek óta egyre csak zsugorodik. A kutatók szerint a tengerjég nélkül is elboldoguló populáció felfedezése reménysugarat jelent, a Jeges-tengerbe ömlő gleccserek édesvízi jege „egy eddig nem ismert menedéket kínálhat a változó klíma elől."

„A kutatás alapján néhány jegesmedve túlélheti a klímaváltozást, de nem hiszem, hogy a gleccserek kínálta élettér nagyobb számban lenne képes befogadni jegesmedvéket, egyszerűen nincs belőle elegendő. Továbbra is arra számítunk, hogy a klímaváltozással együtt erőteljesen csökkenni fog a jegesmedvék száma az Arktiszon" - mondta Laidre.

Az újonnan felfedezett jegesmedve-populáció a jéggé fagyott tengervizet is használja vadászatra. Ebben a régióban azonban csak évi négy hónapon át van tengerjég, május végéig, olvasható a Science-ben.

„Az itteni a földkerekség genetikailag leginkább izolálódott jegesmedve-populációja" - állapította meg a tanulmány egy másik szerzője, Beth Shapiro, aki szerint a délkelet-grönlandi jegesmedvék legalább több száz éve élnek más jegesmedve-populációktól elkülönülve. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt