Bocsánatot kért a holland kormány a Srebrenicába küldött holland veteránoktól

külföld
2022 június 19., 06:03

Több száz holland olyan veterántól kért bocsánatot a holland kormány, akik 1995 nyarán, a boszniai háború idején békefenntartóként tartózkodtak Srebrenicában, és nem tudták megakadályozni, hogy a szerb csapatok több mint nyolcezer bosnyákot mészároljanak le. Mark Rutte miniszterelnök azt mondta, hogy a 400 holland katona nem volt megfelelően felszerelve ahhoz, hogy megfékezzék a vérengzést, lehetetlen feladatot kértek tőlük.

Azóta a holland kormányok jellemzően az ENSZ hibáztatták, amiért nem nyújtott légitámogatást a holland békefenntartóknak. Rutte a bocsánatkérésen túl elismerte, hogy a Dutchbat III. zászlóalj tagjai minden tőlük telhetőt megtettek a nehéz körülmények között. A bocsánatkérés mellett a Srebrenicába vezényelt katonák Kajsa Ollongren védelmi minisztertől a Bronz Érdemérmet is megkapták.

Mark Rutte és egy holland veterán
photo_camera Mark Rutte és egy holland veterán Fotó: REMKO DE WAAL/ANP via AFP

1995 júliusában muszlimok ezrei menekültek az ENSZ biztonságos övezetének nyilvánított Srebrenicába a boszniai szerb csapatok elől. A várost a gyengén felszerelt holland csapatok védték, akiket a túlerőben lévő boszniai szerbek gyorsan lerohantak. Miután biztosították a holland erők megadásának lehetőségét, a boszniai szerb csapatok Ratko Mladic tábornok vezetésével idős férfiakat és fiúkat vittek el, akiket állítólag kihallgatásra vittek. A következő öt napban a férfiakat kivégezték és tömegsírokba temették.

photo_camera Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

2019-ben pedig a holland legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy Hollandia részben felelős mintegy 350 férfi haláláért, mivel annak ellenére távolították el a férfiakat egy holland bázisról, hogy tudták, komoly veszélyben voltak, a boszniai szerb erők bántalmazzák és meggyilkolják őket. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.