A Kreml szerint az elfogott amerikaiaknak vállalniuk kell a felelősséget "a bűneikért"

külföld
2022 június 20., 19:03
comments 5

"Zsoldosnak" bélyegezte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Alexander Drueke-t és Andy Tai Ngoc Huynht, a múlt héten a harkivi fronton orosz fogságba esett két amerikai veteránt, akik önkéntesként szolgáltak az ukrán hadseregben. A Kreml szerint az amerikaiaknak felelősséget kell vállalniuk "a bűneikért".

Andy Tai Ngoc Huynh
photo_camera Andy Tai Ngoc Huynh Fotó: RU-RTR/via REUTERS TV

Peszkov szerint az elfogott amerikaiakra nem vonatkoznak a genfi egyezmény hadifoglyokra vonatkozó rendelkezései, mert állítása szerint nem reguláris katonák voltak. Drueke és Huynh az ukrán hadseregben harcoltak, vagyis ez az érvelés nem helytálló - bár tény, hogy Oroszország már a háború elején jelezte, hogy minden külföldit zsoldosnak tekint, és nem a nemzetközi egyezmények szellemében jár majd el velük szemben.

Alexander Drueke
photo_camera Alexander Drueke Fotó: RU-RTR/via REUTERS TV

Hogy ezt mennyire komolyan gondolták, azt jelzi, hogy a donyecki szakadár hatóságok két brit és egy marokkói katonát halálra ítéltek, miután Mariupolban fogságba estek - bár az egyikük négy éve él Ukrajnában, és a két brit az ukrán hadsereg 32-es tengerészgyalogos dandárjában szolgált.

A Guardian beszámolója szerint az amerikai külügyminisztérium hivatalosan még nem erősítette meg Drueke és Huynh fogságba esését, csak az eltűnésüket vizsgálja. A két veteránról ugyanakkor már a múlt héten olyan fényképek köröztek a közösségi médiában, melyeken hátrakötözött kézzel ülnek egy orosz katonai teherautó platóján. A múlt héten egy másik amerikai veterán, a tengerészgyalogos Grady Kurpasi családja is bejelentette, hogy nem tudnak róla április vége óta, amikor Herszon területén nyoma veszett Azt egyelőre nem tudni, hogy az amerikai külügy az ő ügyében is vizsgálódik-e. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.