Sürgősen ki kell vizsgálni az ENSZ-nél történt szexuális visszaélésekkel és korrupcióval kapcsolatos állításokat egy volt vezető szerint

külföld
2022 június 21., 10:45
comments 1

Miután elbocsátották az ENSZ több munkatársát is, akik megpróbálták leleplezni az állítólagos visszaéléseket, a témával a BBC egy dokumentumfilmben foglalkozott. A filmre reagálva egy volt vezető ENSZ-tag, Purna Sen azt mondta, ezt sürgősen ki kell vizsgálnia egy független testületnek.

A BBC a The Whistleblowers: Inside the UN című dokumentumfilmben a szervezeten belüli korrupciót, szexuális visszaéléseket és azt mutatja be, hogy a vezetőség miként hunyt szemet ezek felett.

Azok a dolgozók, akik megpróbálták a visszaéléseket jelenteni, a BBC-nek azt mondták, hogy miután felszólaltak, megbüntették őket, néhányukat pedig elbocsátották. Purma Sen szerint voltak olyan nők az ENSZ-ben, akiket „megkörnyékeztek és megerőszakoltak”. Szerinte „minél több férfinak engedik, hogy megússzák ezt, annál inkább folytatják majd”. A BBC-nek úgy fogalmazott, a filmben elhangzó vallomások „nem lepték meg”. Szerinte az egyes szervezeteken belül „többet számít a vezető emberek védelme, mint hogy a nem befolyásos embereknek ne essen bántódásuk”.

Azt mondta, szeretné, ha António Guterres ENSZ-főtitkár kijelölne egy függetlenül testületet, amely meghallgatná és megvizsgálná a munkatársak tapasztalatait, majd célzott intézkedéseket javasolna.

Guterres hivatala jelezte, hogy nyitottak „a visszaélések elleni küzdelemre irányuló erőfeszítések külső felülvizsgálatára”. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.