Ukrajnába látogatott az Egyesült Államok főügyésze, hogy segítse az orosz háborús bűnök kivizsgálását

külföld
2022 június 21., 19:57

Merrick B. Garland, az Egyesült Államok főügyésze Varsó és Párizs után tett egy kis kitérőt Ukrajnába, és bejelentette, hogy egy korábban a nácik ellen folytatott perekben résztvevő veterán ügyészt nevez ki az orosz háborús bűnök kivizsgálására.

A be nem jelentett látogatás célja az volt, hogy segítsenek Ukrajnának azonosítani, elfogni és vád alá helyezni a háborús bűnökben és más atrocitásokban részt vevő oroszokat. Irina Vedekova, Ukrajna főügyésze és Garland egy órán át tárgyaltak az Egyesült Államok által a helyi jogászoknak nyújtandó műszaki, igazságügyi és jogi támogatásról.

„Az Egyesült Államok félreérthetetlen üzenetet küldött: nincs hová bújni” – mondta Garland a találkozó után. „Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a bűnösöket felelősségre vonják.”

photo_camera Merrick B. Garland Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

A főügyész Eli Rosenbaumot, az Igazságügyi Minisztérium Különleges Nyomozó Irodájának korábbi igazgatóját felkérte egy háborús bűnökért felelős csoport létrehozására. A 67 éves Rosenbaum leginkább a Zsidó Világkongresszusban végzett munkájáról ismert. Közreműködött az Egyesült Államokban élő nácik és a saját népük ellen atrocitásokat elkövető zsidók leleplezésében és felelősségre vonásában is.

A csoportban az igazságügyi minisztérium munkatársai és külső szakértők kapnak helyet, akiknek feladata lesz az is, hogy kivizsgálják azokat az „Egyesült Államok joghatósága alá tartozó lehetséges háborús bűnöket, mint például az ukrajnai orosz agresszióról tudósító amerikai újságírók meggyilkolása és megsebesítése” – áll a minisztérium közleményében. (NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.