Miközben másokon segítenek, alig tudják fizetni a saját lakásukat

társadalom
2022 június 24., 07:31
comments 1
  • András 20 éve dolgozik a szociális szektorban. Ma hajléktalan emberekkel, menekültekkel foglalkozik.
  • Zsófi három éve kezdett a hajléktalanszállón.
  • Péter vezető beosztású szociális munkás.
  • Nem egyforma a fizetésük, de mindhárman annyira keveset keresnek, hogy maguk is támogatásra szorulnak.
  • Az Utcáról Lakásba Egyesület programjában a piaci árnál olcsóbban bérelhetnek lakást.
  • De a valódi változáshoz magasabb fizetésre és több bérlakásra lenne szükség.

Száraz Andrásnak most két állása van, néha ennél is több.

A Dózsa György úti éjjeli menedékhelyen főleg pszichés betegségekkel küzdő, hajléktalan nőket fogadnak. Sokan évek óta minden estéjüket ott töltik: mivel nincs rendszeres jövedelmük, ez az egyetlen lehetőségük, hogy fürödjenek, aludjanak valahol.

A pilisszántói Orosdy kastélyban kárpátaljai menekülteket szállásoltak el, 50-en vannak közel 80 férőhelyen. Ez a munka kevésbé adminisztratív, sokkal személyesebb odafigyelést igényel. „Nehéz is elengedni” – mondta András. Most épp egy kiskorú anyának és gyerekének próbálja egyengetni az útját, lakást és ellátást szerez nekik civilek, önkéntesek segítségével. „Szabadidőmben is viszem, mert ezt csak úgy lehet.”

András húsz éve végzett az ELTE-n szociálpolitikusként, azóta ezen a területen dolgozik. A nehéz helyzetben levők segítése mellett sokáig munkaerőpiaci elemzéssel is foglalkozott, időnként az államigazgatásban, máskor közalapítványoknál vagy a Norvég és a Svájci Alapnál. Úgy érezte, jól kiegészíti egymást a két szerep, de manapság nem lát valódi versenyt az uniós pályázatoknál, ezért nem szívesen ölne energiát egy-egy projekt előkészítésébe. „Ennek vége.”

Gyakran vállal megbízásos munkákat is. Májusig dolgozott a Léthatáron Alapítvány éjjeli menedékhelyén, idén nyáron pedig az Előd utcai tömegszállásra is megy helyettesíteni.

„Tök jó lenne segítőként annyit keresni nyolc órában, hogy ne kelljen több állást vállalni” – mondta András.

photo_camera Száraz András Fotó: botost/444.hu

Ez gyakori jelenség a szociális munkásoknál, Császár Zsófi nem is tud olyan kollégáról, akinek egy munkahelye lenne. Andráshoz hasonlóan ő is a Fővárosi Önkormányzat hajléktalanellátó rendszerében, a BMSZKI-nál dolgozik, alacsonyabb végzettséggel, szociális asszisztensként.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.