Oroszország technikai államcsődbe jutott

június 28., kedd 7:26
7

Június 27-én Oroszország fizetésképtelenné vált, jelentette a Bloomberg. Hétfőn járt le az a harminc napos haladék, amíg még megfizethették volna május 27-én lejárt, mintegy százmillió dollárnyi külföldi hitelüket, de erre a szankciók miatt képtelenek voltak. Ukrajna elleni háborújuk büntetéseként már a háború legelején befagyasztották külföldön tárolt arany- és valutatartalékukat, egyben kizárták az országot a globális pénzügyi átutalási rendszerből is. Vagyis hiába van Oroszországnak elégséges tartaléka a hitelei törlesztésére, technikailag képtele rán.

A szankciók különös következménye, hogy hivatalosan nem jelentették az államcsődöt. Ezt ugyanis a nagy hitelminősítők tehetnék meg, melyek azonban az ukrajnai invázió után felfüggesztették tevékenységüket az országban. A csődöt a hitelezők maguk is bejelenthetnék, de a Bloomberg szerint ők inkább a kármentésben, kintlévőségeik legalább részbeni megtérítésében érdekeltek. A Guardian szerint a hitelezők javarészt kivárásra játszanak, abban bízva, hogy idővel véget ér a háború, és érvényesíthetik követelésüket. Erre ugyanis még három évvel a tartozás lejárta után is joguk van.

Oroszország amúgy utoljára 1918-ban jelentett csődöt devizaadósságra. Az ország 1998-ban is csődbe ment, de akkor a belföldi követeléseket nem tudta teljesíteni, külföldi tartozásait törlesztette.

A mostani csőd azonban más, mint a korábbiak. 1918-ban és 1998-ban az orosz államnak valóban nem volt pénze törleszteni deviza-, illetve rubeltartozásait. Most technikai okokból nem tud törleszteni, így valószínűleg a mostani csőd nem jár a szokásos következményekkel. Normális esetben az államcsődöt követően zuhanni kéne a rubelárfolyamnak, menekülnie a külföldi tőkének és romlania a gazdasági kilátásoknak. "Nagyon-nagyon ritka az olyan helyzet, amiben külföldi kormányok úgy kényszerítenek csődbe egy országot, hogy annak amúgy volnának forrásai a törlesztésre" - nyilatkozta a Bloombergnek Hasan Malik, a Loomis Sayles & Co. elemzője.

A Bloomberg szerint az államcsőd így inkább csak szimbolikus jelentőségű, miközben az ország a háború és a szankciók miatt eleve két számjegyű inflációtól és gazdasági visszaeséstől szenved. A külföldi tőke se tudja menekülőre fogni, mert a nyugati cégek javarészt már hónapokkal ezelőtt felfüggesztették tevékenységüket az országban. A hétfői államcsőd így inkább csak újabb jele annak, hogy Oroszország fél év leforgása alatt politikai, gazdasági és pénzügyi pária lett, írták. (Via Bloomberg, Korreszpondent)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt