Adott egy pofont a klímavédelemnek az amerikai Legfelsőbb Bíróság

külföld
2022 június 30., 15:24
comments 15

Jelentős mértékben korlátozta legfrissebb döntésében az amerikai Legfelsőbb Bíróság a szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) jogköreit új klímavédelmi szabályok alkotásában. A bíróság az ideológiai törésvonalak mentén, a kétharmados konzervatív többséget tükröző 6:3 arányban meghozott ítélete szerint az EPA minden olyan szabálya érvénytelen, aminek a meghozatalára az amerikai törvényhozás konkrétan nem hatalmazta fel.

Az árnyékból szemlélik a turisták a washingtoni kánikulában a Legfelsőbb Bíróság épületét 2022. június 30-án.
photo_camera Az árnyékból szemlélik a turisták a washingtoni kánikulában a Legfelsőbb Bíróság épületét, ahol az ítélkezési szünet előtti utolsó napon elvették a szövetségi Környezetvédelmi Ügynökségtől a szénkibocsátás szabályozásának jogát. Fotó: KEVIN DIETSCH/Getty Images via AFP

A per tárgya még a Barack Obama elnöksége idején meghozott Tiszta Levegő Törvény értelmezése volt. Barack Obama elnöksége idején a törvényből levezetve alkották meg a Tiszta Energia Tervet, ami a szénerőművek helyett a tagállamokra szabott meg szigorú kibocsátási szinteket, és azt ösztönözte, hogy a tagállamok ezeket a célokat a szénerőművek kiváltásával teljesítsék. Az amerikai közszolgálati NPR szerint a terv annak ellenére működött, hogy előbb a Legfelsőbb Bíróság blokkolta ideiglenesen, majd Trump vissza is vonta. A szénenergia annyira megdrágult, hogy a szolgáltatók sorra más energiaforrásra váltottak, így a kitűzött kibocsátási célokat 11 évvel hamarabb elérhették.

A szénipar mégis attól tartott, hogy a Tiszta Levegő Törvény ilyen széles értelmezése a továbbiakban is lehetőséget adhat a környezetvédelmi hatóságnak szigorú kibocsátási szabályok meghozatalára. 16 amerikai tagállammal közösen benyújtott keresetüket 2021-ben a szövetségi fellebbviteli bíróság ugyan elutasította, de most csütörtökön a Legfelsőbb Bíróság a szénlobbinak adott igazat, és úgy ítélte meg, hogy a Tiszta Levegő Törvény kizárólag a szénerőművekkel kapcsolatos szabályok meghozatalára ad felhatalmazást az EPA-nek.

John G. Roberts, a Legfelsőbb Bíróság a többségi véleményt jegyző elnöke szerint a bíróság által nemrégiben bevezetett "nagy kérdések doktrínája" értelmében sem az EPA, sem más kormányügynökség nem hozhat a gazdaságot jelentős mértékben átalakító szabályokat közvetlen törvényhozási felhatalmazás nélkül. A Tiszta Levegő Törvényből ugyan szerinte is lehetséges kiolvasni ilyen felhatalmazást, de ennél konkrétabb megfogalmazásra volna szükség, az EPA-nek "nyilvánvaló törvényhozói felhatalmazást" kéne felmutatnia szabályozási hatalma igazolására.

A liberális szárny ellenvéleményét jegyző Elena Kagan ezzel szemben úgy véli, hogy a Tiszta Levegő Törvény világos felhatalmazást adott az EPA-nak arra, hogy válaszokat találjon a legégetőbb környezeti kihívásokra, vagyis a többség ítélete "megfosztja az EPA-t attól a hatalmától, ami szükséges - és amit meg is kapott - az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogására". (Via NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.