Olyan mélyre zuhant az ellenzéki tábor, amilyen mélyen még soha nem volt

POLITIKA
2022 június 30., 10:17
comments 47

Az ellenzéki szavazók elutasítóbbak a fideszesekkel, mint fordítva, olvasható a Policy Solutions friss tanulmányában, ami a társadalmi megosztottság mértékét próbálja felmérni. A reprezentatív kutatásban ezer embert kérdeztek meg személyesen a választások után egy hónappal.

  • Az ellenzéki listára szavazók 30 százaléka rosszul érezné magát, ha fideszes költözne a szomszédba. Fordítva ez csak 20 százalék.
  • Az ellenzékiek akkor már inkább laknának mihazánkos szavazók mellett.
  • Sőt, szívesebben járnának is velük. Az ellenzékiek 44 százaléka nem tudja elképzelni, hogy fideszessel kerüljön romantikus kapcsolatba, a mihazánkosok vonalán ez csak 34 százalék.
  • Ezzel szemben a fideszesek 58 százaléka simán összejönne ellenzékivel, ha arról lenne szó.

A kutatás szerint különösen a politika iránt erősen érdeklődő emberek, a fővárosiak és az idősek körében erős a megosztottság.

Azért vannak, akiket egymásnál is jobban utálnak a politikai táborok:

  • A megkérdezettek több mint fele rosszul érezné magát, ha muzulmánok vagy romák költöznének a szomszédba.
  • Melegeket és ukrán menekülteket se látnának nagyon szívesen.
photo_camera Forrás: Policy Solutions
  • A romákkal és a muzulmánokkal szemben a fideszesek, az ellenzékiek és a mihazánkosok is nagyon elutasítók.
  • A melegeket másképp ítélik meg a táborok: az ellenzékiek a leginkább nyitottak, a fideszesek a legkevésbé.
  • Ukrán menekülteket szívesebben látnának a szomszédban fideszesek, mint ellenzékiek.
photo_camera Forrás: Policy Solutions
photo_camera Forrás: Policy Solutions
photo_camera Forrás: Policy Solutions
photo_camera Forrás: Policy Solutions

A kutatás megmutatja azt is, hogy a választások után „olyan mélyre zuhant az ellenzéki szavazótábor, amilyen mélyen még nem volt” – mondta Bíró-Nagy András, a Policy Solutions vezetője a tanulmány bemutatóján. A 2018-as kétharmad után még csak az ellenzéki választók fele mondta, hogy a Fidesz nem leváltható demokratikus úton, most majdnem 80 százalékuk gondolja így.

Összességében a válaszadók fele mondta, hogy csak erőszakkal lehet leváltani a mostani kormányt. A fideszes szavazók körében is 31 százalék ez az arány.

photo_camera Forrás: Policy Solutions

Címlapkép: Halász Júlia/444

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.