Oroszország aligha "jó szándéka" jeleként vonult vissza a Kígyó-szigetről

külföld
2022 június 30., 12:10

Sajátosan értelmezte csütörtöki tájékoztatóján az orosz védelmi minisztérium azt, hogy a megszállók miért voltak kénytelenek feladni a Fekete-tenger északnyugati medencéjében a háború kezdetén megszállt Kígyó-szigetet. Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője szerint gesztust gyakoroltak, azért adták fel a szigetet, mert ezzel is lehetővé kívánják tenni a tengeri folyosó megnyitását az ukrán gabonaszállítmányok előtt.

Elsüllyesztett orosz hajók a Kígyó-sziget kikötőjében 2022. május 12-én. Az ukrán erők ekkor még csak korlátozottan voltak képesek csapást mérni itt, június második felében azonban már tüzérségük folyamatosan bombázta a szigetet.
photo_camera Elsüllyesztett orosz hajók a Kígyó-sziget kikötőjében 2022. május 12-én. Az ukrán erők ekkor még csak korlátozottan voltak képesek csapást mérni itt, június második felében azonban már tüzérségük folyamatosan bombázta a szigetet. Fotó: -/AFP

Valójában az orosz hadsereg hónapokig dolgozott a sziget megerősítésén. Komoly légvédelmi rendszereket telepítettek, lövészárkokat ástak, folyamatosan érkeztek az ellátóhajók. Az ukrán hadsereg eleinte csak korlátozottan tudta támadni a szigetet, jellemzően Bayraktar TB2 drónokkal hajtottak végre kisebb csapásokat. Az elmúlt két hétben azonban egyre intenzívebben kezdték bombázni a szigetet, ez a fordulat nagyjából egybeesett azzal, amikor rendszerbe állították a nyugati szövetségeseiktől kapott nagy hatótávolságú nehézfegyverzetet.

link Forrás

Ezek hatótávolsága már lehetővé tette, hogy a partról támadják a szigetet. A folyamatos bombázás mellett az is fenntarthatatlanná tette a megszállást, hogy az ukrán erők hajók elleni rakétákat is kaptak saját Neptunjaik mellé - melyekkel korábban elsüllyesztették az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajóját, a Moszkva rakétacirkálót is.

Vagyis azon túl, hogy bombázásaikkal folyamatosan amortizálták a sziget védelmét, hajó elleni fegyvereikkel az utánpótlását is fenyegették.

Konasenkovval szemben Valerij Zauzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka is az ukrán tüzérség szerepét hangoztatta az orosz visszavonulásban. Ebben ő a nyugati fegyverek helyett egy saját fejlesztésű ukrán önjáró tarackot, a 2019-ban rendszerbe állított 2S22 Bohdanát méltatta, ami rakétarásegítéses töltettel akár 60 kilométer távolságban is képes csapást mérni - majd a lövedék célba érkezése előtt odébb állni, elkerülve az ellencsapást.

Az ukránok szerint az orosz visszavonulás jellege se arra utal, hogy puszta jó szándékból adták volna fel a szigetet. Állításuk szerint a megszálló erők utolsó alakulatai folyamatos ukrán bombázás közepette két gyorshajóval menekültek el az éj leple alatt.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.