Oroszország „jó szándékból” kivonta csapatait a Kígyó-szigetről

háború
2022 június 30., 09:27

Az orosz védelmi minisztérium napi operatív tájékoztatójában megerősítette, hogy kivonult a Fekete-tengeri Kígyó-szigetről, állításuk szerint ez „a jó szándék lépése” a gabonaszállítások megkönnyítése érdekében.

Június 21-én készült műholdkép a Kígyó szigetről.
photo_camera Június 21-én készült műholdkép a Kígyó szigetről. Fotó: -/AFP

Mint írták:

„Június 30-án az Orosz Föderáció fegyveres erői a jó szándék lépéseként befejezték a Zmiinyi-szigeten kijelölt feladataikat és kivonták az ott állomásozó helyőrséget. Ezzel a világközösség számára bebizonyosodott, hogy az Orosz Föderáció nem akadályozza az ENSZ azon erőfeszítéseit, hogy humanitárius folyosót szervezzen az Ukrajna területéről származó mezőgazdasági termékek exportjának.

Ez a döntés lehetetlenné teszi, hogy Kijev a közelgő élelmiszerválság kérdésében tovább spekuláljon, arra hivatkozva, hogy a Fekete-tenger északnyugati részén Oroszország teljes ellenőrzése miatt nem lehet gabonát exportálni. Most az ukrán félen van a sor, mely még nem vonta ki erőit a Fekete-tenger partjainál, beleértve a kikötői vizeket is.

Az Orosz Föderáció fegyveres erői folytatják a különleges katonai műveletet Ukrajnában.”

Kijev korábban közölte, hogy nem távolítja el az aknákat a kikötője körüli vizekből, mivel ezekre védelmi intézkedésként van szükség az Ukrajna déli partjait megközelítő, Odesza és Mikolajiv városok ellen tengeri támadásokat indító orosz fekete-tengeri flotta ellen. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.