Megkapta utolsó bőrkezelését a világ egyik leghíresebb fényképén szereplő "napalm lány"

külföld
2022 július 01., 16:40
comments 16

Ha meghallják azt a szót, hogy vietnámi háború, sokaknak talán rögtön az a fénykép jut eszébe, amin egy kislány meztelenül, zokogva, láthatóan kínok között szalad egy úton, miután napalm bombát dobtak a falujára. Az 1972-ben készült képen szereplő kislányt Phan Thị Kim Phúc-nak hívják, már 59 éves, és most, 50 évvel a fénykép elkészülte után kapta meg az utolsó, a napalm okozta sérülések miatt szükséges bőrkezelését Miamiban

Phúc 9 éves volt, amikor súlyos égési sérüléseket szenvedett a délvietnámi erők bombázása során, a kép elkészülte után egy évig kórházi kezelésre szorult. A támadás viszont egész életében elkísérte, a lelki trauma és öngyilkos gondolatok mellett állandó fájdalommal élt, a sérülései miatt pedig mozogni is csak nehezen tudott.

photo_camera Phúc 2019-ben, az Unesco központjában Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

A "napalm lányként" is ismert Phúc az 1990-es években Kanadába költözött, onnan járt Miamiba bőrkezelésre. Miamiban találkozott Nick Ut-al is, az amerikai fotóssal, aki a később Pulitzer díjat nyert képet készítette. Phúc azt mondta, hálás Ut-nak, aki lényegében megmentette az életét, de a képet nagyon sokáig utálta, mert azt gondolta, csúnya és megalázó helyzetben szerepel rajta. A képen amúgy azért meztelen, mert a ruháit lényegében leégette róla a testét is egész életére megsebző napalm. Phúc Kanadában egy nemzetközi segélyszervezetet alapított, amely háborúban megsérült gyerekeknek nyújt orvosi és pszichológiai segítséget. (Guardian)

photo_camera Phúc az őt ábrázoló világhírű kép előtt. Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.