Az ukrán szakadárok fogságába esett két brit

külföld
2022 július 02., 12:50

Zsoldosság miatt emeltek vádat a kelet-ukrajnai szakadárok két brit állampolgár ellen az orosz állami sajtó jelentése szerint. A BBC beszámolója alapján egyikük, a polgári foglalkozását tekintve szakács Dylan Healy valójában segélymunkásként önkénteskedett, és még áprilisban fogták el egy ellenőrzőpontnál.

Az ún. "donyecki népköztársaság" rendőrakadémiájának hallgatói diplomaosztójukon. A nemzetközileg el nem ismert szakadár állam hatóságai egy brit segélymunkást is azzal vádolnak, hogy zsoldosként harcolt, amiért akár halálra is ítélhetik.
photo_camera Az ún. "donyecki népköztársaság" rendőrakadémiájának hallgatói diplomaosztójukon. A nemzetközileg el nem ismert szakadár állam hatóságai egy brit segélymunkást is azzal vádolnak, hogy zsoldosként harcolt, amiért akár halálra is ítélhetik. Fotó: SERGEY BATURIN/Sputnik via AFP

Andrew Hillről egy olyan felvételt közölnek, amiben katonai gyakorlót visel, és azt mondja, megadta magát.

Healy és Hill ellen most ugyanaz a vád, amely miatt júniusban két, Mariupolban fogságba esett, az ukrán reguláris hadseregben, a 32. tengerészgyalogos hadosztályban szolgáló brit állampolgárt, Shaun Pinnert és a már négy éve Ukrajnában élő Aiden Aslint halálra ítéltek.

Az ítélet több szempontból is problémás. Egyrészt egy nemzetközileg el nem ismert szakadár államalakulat szintén el nem ismert bírósága hozta. Másrészt maga az eljárás sérti a háborús szokásjogot és a hadifoglyokra vonatkozó genfi egyezményt - igaz, Oroszország már a háború elején jelezte, hogy az általa csak "zsoldosokként" emlegetett külföldi önkéntesekre nézvést nem tekinti irányadónak se a hadijogot, se a genfi egyezményt. Harmadrészt maga a halálos ítélet is visszás, mivel Oroszországban azt a Szovjetunió szétesése után eltörölték, így ezt a büntetést csak a szakadárok kvázibírósága hozhatta meg az el nem ismert "országuk" "törvényei" alapján.

Pinner és Astin ügyében az Európai Emberi Jogi Bíróság is közbelépett, kérvén, hogy ne hajtsák végre az ítéletet. A kérést Oroszország utasította vissza azzal, hogy már nem tekinti magára nézve irányadónak a strasbourgi bíróság ítéleteit, és különben is, a két brit sorsa az ún. "donyecki népköztársaság" hatóságainak kezében van.

Healy és Hill ellen az orosz állami TASZSZ hírügynökség szerint szintén zsoldosság miatt emelhetnek vádat. A két fogoly megtagadta az együttműködést a "nyomozókkal". A BBC szerint más forrás még nem erősítette meg, hogy valóban ezzel vádolnák a két britet, akik egyike, mint már írtuk, nem is katonaként szolgált. Healy elfogása után a Presidium Network segélyszervezet arról tájékoztatott, hogy a férfi egy másik brit segélymunkás, Paul Urey társaságában egy Zaporizzsja városához közeli faluból igyekezett polgári lakosokat kimenekíteni. Paul Urey sorsa ismeretlen.

Azt, hogy Healy független segélymunkásként dolgozott, Dominik Byrne, a Presidium Network társalapítója szerint szervezete bizonyítani is tudja. Mint mondta, Healy nem vett részt katonai műveletekben.

Hill elfogásának körülményeiről kevesebbet tudni. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint Mikolajiv megyében fogták el, ahol az ukrán erők oldalán harcolt. A videóban, amit közöltek róla, azt mondta, Plymouthból származik, négy gyermeke van élettársával. Azt is mondta, hogy saját elhatározásából utazott az országba segíteni Ukrajnának.

A brit külügyminisztérium közleményében elítélte a hadifoglyok és a fogságba esett civilek politikai célú kihasználását. "Állandó kapcsolatban vagyunk Ukrajna kormányával az ügyükben, és mindenben támogatjuk a kiszabadításuk érdekében tett ukrán erőfeszítéseket" - közölte a minisztérium egyik szóvivője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.