Mélypont: 410 forintot közelíti az euró

gazdaság
2022 július 05., 15:06
comments 53

Új árfolyammélypontot ért el a forint kedden:

a bankközi devizakereskedelemben az euró 410, a dollár jegyzése a 400 forintot közelíti, a svájci franké pedig meghaladja a 412 forintot.

Ez a reggel hét órai jegyzéshez képest 1,8 százalékos gyengülés az euróval, 3,6 százalékos gyengülés a dollárral és 3,7 százalékos gyengülés a svájci frankkal szemben.

A Portfolio egész nap élőben követte a forint gyászos teljesítményét, és egy gyorselemzéssel is szolgáltak. A gazdasági lap szerint a következő okok miatt gyengült ilyen gyorsan ilyen nagyot a forint:

  • a kormány és az Európai Bizottság vitája a helyreállítási alapról,
  • a magyar gazdaság külső pénzügyi mutatóinak romlása,
  • a különadók, melyek negatív üzenetet jelentenek a piac számára,
  • és a közelgő energiaválság.

A lap is utal arra, hogy az orosz-ukrán háborún kívül a többi tényező csak Magyarországra jellemző és ez meg is látszik azon, hogy a magyar deviza a környező országok fizetőeszközeihez képest is romlott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.