A Jóbarátok alkotója szerint a sorozat rosszul használta a transznemű névmásokat

július 6., szerda 16:28
39

Marta Kauffman, a Jóbarátok társalkotója sajnálja, hogy a sorozat nem reprezentálta kellő módon transznemű karaktereit. A Matthew Perry által alakított főszereplő transznemű édesapjára nem nőként, hanem ‘Chandler apjaként’ hivatkoztak.

“Akkoriban még nem értettem a névmások jelentőségét. Ezért nem is nőként hivatkoztunk a karakterre. Ez hiba volt” - mondta Kauffman a július 11-én megjelenő BBC interjúban.

Chandler apját a sorozatban összesen három alkalommal láthattuk, Kathleen Turner alakításában. A karakter lényegében a nemi identitásával történő viccelődésre épült.

Kathleen Turner a Jóbarátokban Fotó: WARNER/Collection ChristopheL via AFP

Egy 2018-es interjúban Turner azt mondta nem vállalná újból ezt a szerepet. Szerinte a Jóbarátok viccei a mai világban már nem állják meg a helyüket. Elmondása szerint sokan nem tudták megállapítani, hogy az általa alakított karakter valóban egy transznemű nő, vagy csak egy drag queen-nek öltözött homoszexuális férfi.

Lénárt Lili cikke

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt