Az arabok szerint attól nem fog jobban pörögni a gazdaság, hogy egyébként demokrácia van

külföld
2022 július 06., 10:21
comments 6

Csökken a demokráciába vetett hit az arab régiókban. Az Arab Barometer kutatása szerint – amelyet a BBC ismertet – egyre kevesebben gondolják, hogy a demokratikus rendszerek egyúttal prosperáláshoz vezetnek. A BBC News Arabic által rendelt 23 ezer fős kutatásban szerepelt Irak, Tunézia, Líbia, Jordánia, Mauritánia, Libanon, Egyiptom, Marokkó, Szudán és a palesztin területek.

A kutatásból kiderült, hogy

  • a megkérdezettek több mint fele szerint a gazdaságot gyengíti a demokrácia;
  • a többség szerint fontosabb a kormányzóképesség, a rendeletek hatásossága, mint maga az államforma;
  • a többség egyetért abban, hogy olyan vezetőre van szükség, aki ha kell, hajlandó rugalmasan alkalmazni a törvényeket;
  • a megkérdezett országok felében nagyobb problémának tartották az adott gazdasági helyzetet, mint a pandémiát;
  • háromból egy válaszadó azt mondta, nem jut a fizetéséből megfelelő mennyiségű élelmiszerhez.
photo_camera Kais Saied Fotó: ALGERIAN PRESIDENCY/Anadolu Agency via AFP

Egy évtized telt el arab országokban indult forradalmi hullám kezdete óta, és bár a tömeges felkelések megingatták az önkényuralmi rendszereket, az arab tavasz országai közül mára csak Tunéziában maradt legalább valamilyen szinten demokratikus az államforma. Az Economist Intelligence Unit által kiadott 2021-es demokráciaindex-jelentésben Marokkó és Tunézia is hibrid demokráciaként van feltüntetve.

Utóbbiban ez sem tarthat sokáig, a múlt héten benyújtott alkotmánymódosító javaslat újból az autokrácia felé sodorhatja az országot. Kais Saied tunéziai elnök tavaly júliusban felfüggesztette a parlamentet, októberben az általa kijelölt miniszterelnök alakíthatott kormányt. A demokrácia iránti igény csökkenését az is alátámasztja, hogy a megkérdezett tunéziaiak 80 százaléka helyesnek tartotta az elnök döntését.

(Lénárd Lili cikke)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.