Srí Lanka Putyint kéri, hogy segítsen üzemanyagot importálni

külföld
2022 július 07., 05:03

Srí Lanka elnöke, Gotabaya Rajapaksa elmondása szerint „nagyon termékeny” megbeszélést folytatott Putyinnal, akit arra kért, segítsen üzemanyagot importálni a pénzszűkében lévő országnak, amely a Nagy-Britanniától való 1948-as függetlenné válása óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal néz szembe.

Rajapaska elmondta, hogy „hitel-támogatási ajánlatot kért” az üzemanyagimporthoz az orosz elnöktől, és „alázatosan kérte” a Moszkva és Colombo közötti repülőjáratok újraindítását, mert az Aeroflot orosz légitársaság a múlt hónapban felfüggesztette a járatokat.

Srí Lanka energiaügyi minisztere már a hétvégén jelezte, hogy az ország hamarosan kifogyhat a benzinből. Kanchana Wijesekera akkor azt mondta, az országnak kevesebb mint egy napra elegendő benzinje maradt. A múlt héten a hatóságok felfüggesztették a benzin és a gázolaj értékesítését a nem létfontosságú járművek számára, szerdán pedig több százan vonultak utcára a fővárosban, Colombóban, hogy a kormány ellen tiltakozzanak.

photo_camera Tankoláshoz sorban álló autók Colombóban, Srí Lankán, 2022. július 6-án Fotó: AKILA JAYAWARDANA/NurPhoto via AFP

Csütörtökön a Srí Lanka-i Központi Bank egy százalékponttal megemelte az irányadó kamatlábat, hogy kezelje a megélhetési költségek emelkedését az országban. A hitelkamatlábat 15,5 százalékra, a betéti kamatlábat 14,5 százalékra emelték. Az éves infláció júniusban 54,6 százalékra emelkedett, miután az élelmiszerárak több mint 80 százalékkal nőttek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.