A szakdolgozói kamara szerint ellátási nehézségeket hoz az egészségügyben a kata-módosítás

július 13., szerda 7:44
2

Levélben kéri az egészségügyi államtitkárt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, hogy a szakdolgozók mentesüljenek az új kata-törvény alól, amíg be nem fejeződnek az egészségügyben ígért átalakítások.

Bár nem tudják, pontosan mennyien dolgoznak katásként az egészségügyi rendszerben, a jelzések alapján az új törvény „további ellátás-szervezési nehézségeket eredményez”.

Ápolók a fõvárosi Szent László Kórház koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. december 13-án Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Kedden a Magyar Orvosi Kamara elnöksége is tiltakozott, mert „a kata szabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon”.

A betegbiztonság és az ellátásbiztonság megóvása érdekében szintén azt kérték, hogy „az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a kata törvény nem magánszemélyeknek való számlázást tiltó szabálya alól”.

A villámgyorsan keresztülvitt törvénymódosítás értelmében a jövőben csak olyan főállású egyéni vállalkozó választhatja a kisadózók tételes adóját, aki kizárólag magánszemélyektől szerez bevételt, cégektől nem.

Az átalakítás rengeteg embernek okoz nehézséget, sokaknak az eddiginél jóval több adót kell fizetniük, ami áremelkedésekhez vezethet, másrészt erősödhet a feketegazdaság. Kedden tüntetők foglalták el a Margit hidat az új törvény miatt, tiltakoztak Debrecenben és Szegeden is, szerda estére pedig a Momentum hirdetett demonstrációt a Kossuth térre.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt