A szakdolgozói kamara szerint ellátási nehézségeket hoz az egészségügyben a kata-módosítás

Egészségügy
2022 július 13., 07:44
comments 2

Levélben kéri az egészségügyi államtitkárt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, hogy a szakdolgozók mentesüljenek az új kata-törvény alól, amíg be nem fejeződnek az egészségügyben ígért átalakítások.

Bár nem tudják, pontosan mennyien dolgoznak katásként az egészségügyi rendszerben, a jelzések alapján az új törvény „további ellátás-szervezési nehézségeket eredményez”.

photo_camera Ápolók a fõvárosi Szent László Kórház koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. december 13-án Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Kedden a Magyar Orvosi Kamara elnöksége is tiltakozott, mert „a kata szabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon”.

A betegbiztonság és az ellátásbiztonság megóvása érdekében szintén azt kérték, hogy „az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a kata törvény nem magánszemélyeknek való számlázást tiltó szabálya alól”.

A villámgyorsan keresztülvitt törvénymódosítás értelmében a jövőben csak olyan főállású egyéni vállalkozó választhatja a kisadózók tételes adóját, aki kizárólag magánszemélyektől szerez bevételt, cégektől nem.

Az átalakítás rengeteg embernek okoz nehézséget, sokaknak az eddiginél jóval több adót kell fizetniük, ami áremelkedésekhez vezethet, másrészt erősödhet a feketegazdaság. Kedden tüntetők foglalták el a Margit hidat az új törvény miatt, tiltakoztak Debrecenben és Szegeden is, szerda estére pedig a Momentum hirdetett demonstrációt a Kossuth térre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.