Inkább megvennék a börtönből szabadult gyerekgyilkos házát, csak ne kelljen félelemben élniük

riport
2022 július 13., 12:20
comments 68
  • 1995-ben egy akkor 17 éves fiú megölt egy 12 éves fiút Budapesten, az áldozat testét a levágott fejével együtt egy bőröndben találták meg. Elítélték, leülte.
  • Szabadulása után nem sokkal, 2005-ben Dabason, ahol az anyjával élt, újra megpróbált megölni egy gyereket. A kisfiú el tudott menekülni. A tettest ismét elítélték, ezúttal emberölés kísérlete miatt.
  • A most 44 éves férfi letöltötte a kiszabott börtönbüntetését, nemrég visszaköltözött az anyjához.
  • Dabas Szőlős nevű részén, ahol a nő háza van, és sok a fás, bozótos terület, bepánikoltak az emberek, a híradások szerint a gyerekeket a kertbe sem merik kiengedni.
  • A helyzet megoldására és a kedélyek csillapítására kedden rendkívüli lakossági fórumot tartottak a szőlősi művelődési házban. Ott volt Kőszegi Zoltán, Dabas polgármestere, Feldman László önkormányzati képviselő – ő szőlősi, szinte „kispolgármester” a városrészben –, a dabasi rendőrkapitányság vezetőhelyettese, Bartuszek Csaba, és a jegyző.

Dugig tele volt a művelődési ház terme, körülbelül százan fértek be, de helyszűke miatt az utcán, a nyitott ablakok mellett is álldogáltak, és hallgatták még a dabasi lakosok a fórumot. Meg a sajtó is, amelyet nem engedtek be a terembe „a lakók védelmében”.

Kőszegi Zoltán beszélt a leghosszabban, később is ő reagált a leginkább a lakosok felvetéseire, kérdéseire.

Végig érződött, hogy egyszerre próbálja nyugtatni az embereket, és motiválni őket, akik ezt a felszisszenések, a mormogás alapján nem mindig díjazták.

A polgármester azzal indított, hogy nap mint nap „rengeteg veszéllyel kell szembenéznünk”, de a faluközösségnek most is erősnek és határozottnak kell lennie, ugyanakkor visszafogottnak és józannak is, betartva a törvényi kereteket. Óva intett mindenkit az önbíráskodástól – a bekiabálásokat hallva minden jelenlévő meggyőződhetett róla, hogy indulatokból nincs hiány a városban.

Kőszegi azt mondta, a közösség ereje most a figyelemben rejlik, ez az egyik erőforrásuk ahhoz, hogy visszanyerjék a biztonságérzetüket, ugyanakkor nagy felelősség is, hiszen minden élet értékes. Arra kérte a lakosokat, építsenek az egymásra való odafigyelésre. Első körben két intézkedést jelentett be, egyrészt újraindítanák Szőlősön a polgárőrséget, ehhez kérte a lakosok jelentkezését, másrészt a SZEM, vagyis a Szomszédok Egymásért Mozgalom elindítását a városban.

„Szomorú, hogy ez velünk történt”

Kőszegi beszélt arról is, milyen rossz úgy végigmenni Dabason, hogy üresek a játszóterek, nincsenek gyerekek az utcán, de az előkertekben sem. A polgármester tudja, hogy az emberek a félelem miatt mentek el a fórumra, de azt mondta, ezeket az energiákat csatornázzák át összefogásba, ne hagyják, hogy a rettegés rossz tanácsokat adjon nekik. Ezen a ponton behozta, hogy hazánk Európa egyik legbiztonságosabb országa, Dabas pedig a régió legbiztonságosabb települése. A férfi odaköltözéséről azt mondta, „szomorú, hogy ez épp velünk történt”, de a dabasiaknak meg kell próbálniuk ezzel együtt élni, megőrizve a nyugalmukat, betartva a jogszabályokat és fenntartva a közrendet.

Bejelentette, továbbfejlesztik az egész várost behálózó kamerarendszert, ami közvetlenül be van kötve a rendőrséghez. (Egy nő erre elégedetlenül megjegyezte, hogy a rendszer nem mindig működik.) A legfontosabb cél a polgármester szerint a megelőzés. Nem bújhatnak el, élniük kell az életüket, és tudja, hogy Dabas a jó szándékú embereké.

A szőlősi művelődési ház Dabason.
photo_camera A szőlősi művelődési ház Dabason, a fórum helyszíne Fotó: Kiss Imola/444

Itt egy statisztikát is felhozott arról, hogy milyen keveset beszélgetnek a szülők a gyerekeikkel. Azt mondta, a gyereket sehova „nem küldeni kell”, hanem elkísérni, vele csinálni a dolgokat. Ezt sem minden szülő fogadta jól. Tanácsolta azt is, hogy fejlesszék a „belső információs rendszert”, magyarán, mindig tudni kell, mikor, hova, kivel megy a gyerek, és szóljanak erről a játszótársak szüleinek, tanároknak, edzőknek is.

A nevelési tippek után intézett egy kisebb kirohanást a média ellen: azt mondta, a sajtót csak a szenzáció érdekli, hogy nem lesznek ott mindig, és eszközeik sincsenek arra, hogy megvédjék őket. Arra kérte az embereket, hogy ne nyilatkozzanak, mert az nem segít. Ráadásul olyan, „mintha mi termeltük volna ki ezt az embert”, pedig csak beköltöző. Szerinte ettől az ügytől romlik Dabas híre, csökken az ingatlanok ára, és így tovább.

Ha jogsértést tapasztalnak

Ekkor a lakosokra került a sor. Megszólaltak idősek és kisgyerekesek, őslakosok és olyanok is, akik csak 5-10 éve költöztek oda, és most hallottak először a 2005-ös bűnügyről. Több dolog is egyértelműen kiderült:

  • a polgármester előzetes beszéde nem igazán nyugtatott meg senkit, az ígért intézkedéseket nem találták elégnek;
  • sokakat inkább a pletykák és a félinformációk rémisztették meg, a „pedofil” szó ugyan egyszer sem hangzott el, de nyilvánvaló volt, hogy ettől rettegnek;
  • egyáltalán nem hisznek abban, hogy a férfi megjavult volna a börtönben, biztosak benne, hogy továbbra is „beteg”, gyilkos hajlamokkal.

Voltak többen, akik elmondták a polgármesternek, hogy a városban több olyan zöldterület és/vagy útvonal is van, ahol a gyerekek bármilyen felügyelet nélkül kénytelenek mozogni, ahol nincs kamera, és nincsenek felnőttek sem. Kőszegi azt ígérte, hogy egyrészt intéznek valamiféle felügyeletet, kíséretet a buszokhoz, szeptembertől pedig az iskolák körül is. Ahol szükséges, több gondnokot vagy területfelügyelőt alkalmaznak. Ezzel párhuzamosan őszig felmérik a szülők segítségével, hogy melyik gyerek hova szokott járni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.