Konfliktusmentesen, piknikhangulatban zajlott a péntek esti hídfoglalás

POLITIKA
2022 július 15., 20:15
comments 21

A csütörtöki tapasztalatokból tanulva minden lehetséges konfliktusforrást igyekeztek kiszűrni a rendőrök és a szervező Magyar Kétfarkú Kutya Párt a kata eltörlése elleni tüntetéssorozat legújabb állomásán, a péntek esti hídfoglaláson. Az MKKP által hirdetett tüntetés résztvevői így békésen a járdán várakoztak egészen addig, amíg a rendőrök le nem zártak két, Budára tartó forgalmi sávot, majd negyed kilenckor csak azután foglalták el teljes szélességében a hidat, hogy addigra a rendőrök teljesen elterelték a forgalmat.

photo_camera Mire a tüntetők elfoglalták a hidat, a rendőrök már elterelték a forgalmat. Fotó: Németh Dániel

Csütörtökön is hasonlóan indult a demonstráció, de akkor a hidat csellel foglalták el, a minimális rendőri biztosításon pillanatok alatt áttörve. Ez nyilván feszültebb alaphelyzet volt, amit csak fokozott, hogy Kovács Gergő a színpadról a párt állami támogatásából vett festékszórókat osztogatott, és arra bíztatta a résztvevőket, hogy hagyjanak maradandó üzeneteket az aszfalton. A magyar jogrend sajátosságai szerint ez károkozásnak, szabálysértésnek minősül, ezért a rendőrök a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosított fújkálókat folyamatosan szűrték ki a résztvevők közül. Ezek a rendőri intézkedések mindig felhergelték a tüntetőket, egy ilyen konfliktus aztán el is fajult.

photo_camera Pénteken akkora volt a nyugalom, hogy többen a frizurájukat is megcsináltathatták a hídon. Fotó: Németh Dániel
photo_camera Kovács Gergő és Döme Zsuzsanna, az MKKP társelnökei a rendőrsorfal mögött az Erzsébet híd járdáján. Fotó: Kristóf Balázs

Pénteken kompromisszumos megoldásként csak krétákat osztogattak a színpadnál, márpedig krétával még a magyar jog szerint is lehet aszfaltra írni, rajzolni. Így hát a rendőröknek se volt okuk intézkedésre, és a tüntetőknek se felháborodásra az intézkedő rendőrökön. A hangulaton az is sokat javított, hogy Kovács a demonstráció elején megkérte az egybegyűlteket, hogy ezúttal ne dobjanak teli sörös dobozokat rendőrautókra - amire csütörtökön volt példa -, egyben azt is bejelentette, hogy a csütörtöki tüntetésen begyűjtött 17 ezer forint, néhány lej és euró adományt felajánlották a megrongálódott rendőrautó szélvédőjének a cseréjére.

photo_camera Naplemente az elfoglalt hídon Fotó: Németh Dániel
photo_camera Addig is teljes volt a nyugalom, amíg a híd egyik felén még haladhatott a forgalom Fotó: Németh Dániel

Az adományt ugyan nem sikerült átadni a rendőrségnek, mert annak nincs adománygyűjtő számlája, ezért abban állapodtak meg, hogy amikor a rendőrök karácsonykor adományoznak a Heim Pál gyermekkórház betegeinek, ebből a 17 ezer forintból is csokit vesznek a gyerekeknek.

photo_camera Kovács Gergő, az MKKP elnöke (társelnöke Döme Zsuzsanna ferencvárosi alpolgármester társaságában) azért a többi ellenzéki pártnak odaszólt egyszer. Fotó: Németh Dániel

Az este ebben a békés menetben csordogált, a leginkább konfliktusos pillanat tán az volt, amikor Kovács pártelnök egyik felszólalásában a többi párt felől a tüntetésük jellegét ért kritikákra reagálva közölte, hogy "ha minden ellenzéki párt elfoglalna egy hidat Budapesten, akkor minden híd el lenne foglalva".

photo_camera Szimbolikusan eégettek egy rezsicsekket. Kovács ekkor még arról beszélt, hogy arról kezdeményeznek népszavazást, hogy a magyar embereknek soha semmiért ne kelljen fizetniük. Népszavazási kezdeményezésük - ami igazából nem is az - végül arról szólt, hogy a rezsit a Kádár János halála napján aktuális árakon rögzítsék, örökre. Fotó: Kristóf Balázs

Ezen felül az MKKP bejelentette népszavazási kezdeményezését, szokása szerint el is viccelve az egészet, görbe tükröt tartva a rendszer elé. Mint közleményükben írták, "nálunk is bekövetkezett, hogy petíciókat indítunk adatbázis építési céllal", bár valójában a petíció aláírásakor sem emailcímet, sem adatokat nem kell megadni, Vagyis a népszavazási kezdeményezésük nem is valós, ahhoz a Nemzeti Választási Bizottságtól kellett volna hivatalos aláíróíveket igényelniük a kérdések jóváhagyása után. Amúgy azt kezdeményeznék, hogy a rezsi árát rögzítsék a Kádár János halála napján aktuális árakon, örökre.

A tüntetésről este fél tízig élőben közvetítettünk, ezt itt tekinthetik meg. A tüntetésről szóló percről percre tudósításunkat pedig itt olvashatják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.