Teljes szélességében elfoglalták az Erzsébet hidat

  • Este negyed kilenckor teljes szélességében elfoglalták az Erzsébet hidat a tiltakozók az MKKP tüntetésén.
  • Videós közvetítésünket itt lehet visszanézni a zenés együttlétbe torkolló tiltakozásról.
  • "Ha minden párt lezárna egy hidat, minden híd le lenne zárva" - bírálta az ellenzéki pártokat a tüntetést szervező MKKP társelnöke, Kovács Gergő.
  • A héten ez már a negyedik tüntetés. A közfelháborodást az adószabályok évközi módosítása, a kata gyakorlati eltörlése váltotta ki. Az új törvényt egy nappal a beterjesztése után már el is fogadta a parlament, aznap a Margit hidat zárták le tüntetők.
2022 július 15., 20:05

Piknikké alakult a hídfoglalás

Néhány százan maradtak a hídon, beszélgetős a hangulat. Szól a zene, aki akar beszédet is mondhat, de már ritkán kérnek mikrofont a megjelentek. Nyugodt, békés az este. A szervezők azt mondják, hogy szombaton nem lesz hídfoglalás, a vasárnapon viszont még gondolkodnak.

Befejezzük mára az élő közvetítésünket, köszönjük a figyelmet.

2022 július 15., 19:36

Koncert és hajnyírás az elfoglalt Erzsébet hídon

Pénteken akkora volt a nyugalom, hogy többen a frizurájukat is megcsináltathatták a hídon.
photo_camera Fotó: Németh Dániel
photo_camera Fotó: Kristóf Balázs

photo_camera Fotó: Németh Dániel
photo_camera Fotó: Németh Dániel
2022 július 15., 19:04

"Itt van velem a kisfiam, nem szeretném, ha minden csúnya szót ma tanulna meg"

kérte az imént egy tiltakozó a többi tüntetőt a színpadról, ahol megnyílt a Speaker's Corner, szabad a mikrofon, bárki felszólalhat. A hölgy azt is kérte, hogy senki se csináljon olyasmit, ami felbosszantaná, ha rendőr volna, ne fajuljon el a tüntetés. "De marihuánát azért lehet szívni" - vette tőle vissza a mikrofont az MKKP MC-je, csepeli képviselőjelöltjük, aki az idei választási kampányban csirke jelmezben képviselhette a pártot az MTVA-ban a pártnak járó öt perces ,megjelenés idején. "De jó fűszag van" - jegyezte meg ezután.

2022 július 15., 18:58

Tüntetők a lemenő nap fényében

Naplemente az elfoglalt hídon
photo_camera Fotó: Németh Dániel
2022 július 15., 18:57

Itt vannak az MKKP népszavazási kérdései

A párt a pénteki demonstrációján két kérdésben kezdeményezett népszavazást:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági felhasználó által a villamosenergiáért fizetendő egyetemes szolgáltatási árat az 1989. július 6-án alkalmazandó mértékkel megegyező hatósági árként határozza meg?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági fogyasztó által a földgázért fizetendő gázdíjat az 1989. július 6-án alkalmazandó mértékkel megegyező hatósági árként határozza meg?

"Ennek értelmében a villany és a gáz árát a Kádár János halála napján aktuális árakhoz igazítanánk. Örökre." - írták közleményükben. A népszavazási kezdeményezésüket azzal indokolták hogy "nálunk is bekövetkezett, hogy petíciókat indítunk adatbázis építési céllal". De, mint írták, sajnos elrontották a dolgot, ezért " sem az adataitokat nem kell megadni, sem az e-mail címeteket nem gyűjtjük be. Ha visszajött az informatikus szabiról, akkor többé nem fordulhat ilyen elő".

2022 július 15., 18:52

Kompromisszumos megoldással rajzolnak az aszfaltra

Csütörtökön állandó konfliktus tárgya volt a rendőrök és a tüntetők között, hogy folyamatosan igazoltatták a hídra graffitizőket. Aznap Kovács Gergő festékszórókat osztogatott a tüntetőknek, hogy maradandó üzeneteket hagyhassanak a hídon. Pénteken kompromisszumos megoldásként már csak krétákat osztogattak, és a rendőrök nem is avatkoznak közbe. Ezzel sikerült nullára csökkenteni a feszültséget, nincs rendőri fellépés, amin felhergelnék magukat a tiltakozók.

2022 július 15., 18:39

Egy gigantikus rezsicsekk felgyújtásával jelentette be népszavazási kezdeményezését az MKKP

Szimbolikusan eégettek egy rezsicsekket. Kovács ekkor még arról beszélt, hogy arról kezdeményeznek népszavazást, hogy a magyar embereknek soha semmiért ne kelljen fizetniük. Népszavazási kezdeményezésük - ami igazából nem is az - végül arról szólt, hogy a rezsit a Kádár János halála napján aktuális árakon rögzítsék, örökre.
photo_camera Fotó: Kristóf Balázs

Népszavazásuk célja, hogy egyszer és mindenkorra eldőljön: magyar embernek soha semmiért ne kelljen fizetnie. A rezsicsekk felgyújtása veszélyes mutatványnak bizonyult, a plakát méretű csekk hirtelen kapott nagy lángra, a párt társelnöke, Döme Zsuzsanna testi épségét fenyegetve. Végül megúszta, így elmesélhette, hogy van egy Rezsi nevű cicája.

2022 július 15., 18:33

Mi mást csinálhatott volna a kormány a kata gyakorlati eltörlése helyett

Az élő közvetítésünket nézők kedvéért belinkelném azt a beszélgetést, amit adásunkban Haszán Zoltán igyekszik épp összefoglalni. A 444 élő adásában Diószegi Nóra beszélgetett Büttl Ferenc közgazdásszal és Hain Zoltán könyvelővel arról, hogy például ha a gyors bevételszerzés a cél, akkor megemelhették volna az átalány összegét.

link Forrás
2022 július 15., 18:28

Orbán ellen tiltakoznak, pedig Hunvald miatt vesztették el a lakásukat

photo_camera Fotó: Boros Juli

nyilatkozta imént ez a két tiltakozó riportereinknek élő közvetítésünkben.

2022 július 15., 18:17

Teljes szélességben elfoglalták az Erzsébet hidat a tüntetők

Addig is teljes volt a nyugalom, amíg a híd egyik felén még haladhatott a forgalom
photo_camera Fotó: Németh Dániel

Negyed kilenckor hirtelen megindult a tömeg, és elfoglalta az összes forgalmi sávot az Erzsébet hídon, teljesen megbénítva az amúgy már nem túl nagy forgalmat.

A tüntetés elején a tiltakozók még csak a járdán tartózkodhattak, majd amikor elérték a kritikus létszámot, a rendőrség engedélyezte, hogy elfoglaljanak két, Budára tartó forgalmi sávot. Bő egy órán át maradt így a helyzet, gyakorlóba öltözött rendőrök sorfala biztosította a még nyitott sávokban a forgalmat.

A híd teljes elfoglalása váratlan fordulat volt, hirtelen történt, ahogy a csütörtöki tüntetésen is, de a csütörtöki hídfoglalással szemben most a rendőrökkel egyeztetetten, akik addigra már Buda irányából nem eresztettek fel autókat a hídra.

2022 július 15., 18:09

A málna az új narancs

magyarázza egy málnás zászlót lngető tüntető, akinek még a pólóján is málna van. "Az úgy volt, hogy régen volt a gonosz narancs, most meg van a kedves málna" - mondta riporterünknek, aki ezután rákérdezett, hogy mi a cél? "Nincs cél" - válaszolta a tiltakozó (?).

2022 július 15., 18:03

"Ha minden párt lezárna egy hidat, minden híd le lenne zárva"

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs

Kovács Gergő, az MKKP elnöke első felszólalásában szólt be az idézett mondattal a többi ellenzéki pártnak. Majd Varjú Lászlót, a DK képviselőjét is felszólalóként jelentette be.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs
2022 július 15., 18:01

Zenés program zajlik épp a hídon

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs
photo_camera Fotó: Kristóf Balázs
2022 július 15., 17:54

Rendőrsorfal, színpadkép

photo_camera Rendőrök védik a még használható forgalmi sávokat. Fotó: Németh Dániel
Az MKKP társelnökei, Kovács Gergő és Döme Zsuzsanna ferencvárosi alpolgármester 2022 nyarán
photo_camera Kovács Gergő és Döme Zsuzsanna, az MKKP társelnökei a színpadon. Fotó: Németh Dániel/444
2022 július 15., 17:45

Már áll a színpad az Erzsébet hídon

photo_camera Fotó: Németh Dániel

amin ma is bárki magához ragadhatja a mikrofont, hogy elmondja gondját-baját. Kovács Gergő külön megkérte a résztvevőket, hogy ma ne dobjanak teli sörösdobozokat rendőrautókra. A csütörtökön adományként összegyűlt 17 ezer forintot, némi lejt és eurót felajánlották volna a rendőrautó javítására, de a rendőrségnek nincs adományszámlája, ezért végül arra jutottak, hogy a rendőrség nevében vesznek majd csokit rászoruló, beteg gyerekeknek.

photo_camera Fotó: Németh Dániel