Nem árulja el a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy mennyibe kerül Európa legnagyobb tűzijátéka

PÉNZ
2022 július 17., 12:58
comments 63
Tűzijáték Budapesten 2018. augusztus 20-án.
photo_camera Tűzijáték a Duna felett Budapesten, 2018. augusztus 20-án Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Hiába fordult közadatigényléssel a Párbeszéd az augusztus 20-i tűzijátékot szervező Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ), a kormányzati szerv nem adott választ a kérdésre, azzal a hivatkozással, hogy az infotörvény alapján

„a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

Ezzel együtt azért megbecsülhető, hogy nagyjából mekkora költségekkel jár majd az ünnepi rendezvény. A K-Monitor például egy közbeszerzési beszámolóból kiszúrta, hogy az ügynökség nettó 1,4 milliárd forintos keretet különített el a Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt. részére., csak „a műszaki leírásban részletesen meghatározott kommunikációs feladatok elvégzésére”.

Az Átlátszó szombati cikke emlékeztet arra, hogy 2021-ben sem adta ki a kért adatokat az MTÜ, és csak decemberben tudhatták meg, hogy a rendezvény összköltsége nagyjából 12 milliárd forintot tett ki. Akkor futotta guruló turulmadárra, aranyozott Szent István szoborra és légiparádéra is a tűzijáték mellett, bár az adatgazda akkor sem adta ki az összes szerződő cég adataiat. Csak a rendezvény biztosításának költsége több mint 3 milliárd forintba került.

Azt már lehet tudni, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár közlése alapján, hogy 40 ezer pirotechnikai eszközt küldenek fel a levegőbe 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között, és hatszáz drónnnal támogatják meg a látványt. (Átlátszó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.