Nem árulja el a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy mennyibe kerül Európa legnagyobb tűzijátéka

július 17., vasárnap 12:58
64
Tűzijáték a Duna felett Budapesten, 2018. augusztus 20-án Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Hiába fordult közadatigényléssel a Párbeszéd az augusztus 20-i tűzijátékot szervező Magyar Turisztikai Ügynökséghez (MTÜ), a kormányzati szerv nem adott választ a kérdésre, azzal a hivatkozással, hogy az infotörvény alapján

„a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

Ezzel együtt azért megbecsülhető, hogy nagyjából mekkora költségekkel jár majd az ünnepi rendezvény. A K-Monitor például egy közbeszerzési beszámolóból kiszúrta, hogy az ügynökség nettó 1,4 milliárd forintos keretet különített el a Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt. részére., csak „a műszaki leírásban részletesen meghatározott kommunikációs feladatok elvégzésére”.

Az Átlátszó szombati cikke emlékeztet arra, hogy 2021-ben sem adta ki a kért adatokat az MTÜ, és csak decemberben tudhatták meg, hogy a rendezvény összköltsége nagyjából 12 milliárd forintot tett ki. Akkor futotta guruló turulmadárra, aranyozott Szent István szoborra és légiparádéra is a tűzijáték mellett, bár az adatgazda akkor sem adta ki az összes szerződő cég adataiat. Csak a rendezvény biztosításának költsége több mint 3 milliárd forintba került.

Azt már lehet tudni, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár közlése alapján, hogy 40 ezer pirotechnikai eszközt küldenek fel a levegőbe 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között, és hatszáz drónnnal támogatják meg a látványt. (Átlátszó)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt