A híd túl közel van, HIMARS-szal simán elérhető, katlanban találhatják magukat az oroszok a megszállt Herszonnál

háború
2022 július 21., 17:27
comments 9

„A hidat le fogjuk rombolni, ez nem kérdés. Már van arra alkalmas fegyverünk, hogy kárt tudjunk tenni benne. El fogjuk érni, hogy katonai járművek ne közlekedhessenek rajta. A déli ellentámadás jegyében ezt kell tennünk, annak érdekében, hogy az ellenséget visszaszorítsuk a Dnyeper bal partjára.”

Erről Roman Kosztenko, az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatok, az SZBU ezredese beszélt az Eszpreszo Tv-nek, mondandójának összefoglalóját a TSN közölte.

photo_camera Az antonyivkai híd a boldog békeidőkben, 2006-ban Fotó: Wikipedia

A híd, amelyről szó van, Antonyivka településnél szeli át a Dnyepert, hossza 1,4 kilométer, szélessége 25 méter. Közúton ez az utolsó ilyen, mielőtt Ukrajna legnagyobb folyója a Fekete-tengerbe torkollik. Herszon városa – az első és sokáig egyetlen nagyváros, amelyet az orosz csapatok el tudtak foglalni, ráadásul már a február 24-én kezdődött háború első napjaiban – valamivel délebbre található. Ez azt jelenti, hogy ha az ukrán hadseregnek valóban sikerülne megsemmisítenie vagy egészében járhatatlanná tennie az építményt, akkor a Herszonban és környékén állomásozó orosz csapatok utánpótlása roppant nehézkessé válna. A legközelebbi közúti híd a mintegy 70 kilométerre északkeletre lévő Nova Kahovkánál van, igaz, egy vasúti híd is segíthet rajtuk Antonyivkánál – már ha ezek egyben maradnak.

A kulcsfontosságú antonyivkai közúti híd – amelyet a magyar sajtó szívesen nevez antonovszkijnak is – a háború kezdete óta jó néhányszor szerepelt a hírekben. Herszon bevételekor különösen véres harcok folytak itt egy ideig, lényegében a háború legdurvább csatáinak főpróbája zajlott, majd kiderült: Ukrajna jobb parti részén egyedül itt tudták megvetni a lábukat a megszállók. Ez azért is fontos az oroszok számára, mert a kahovkai tározótól induló észak-krími csatorna teljes ellenőrzése nélkül megint csak nem tudnák garantálni az annektált félsziget édesvízellátását, miként az a 2014 óta eltelt években is történt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.