Rezsicsökkentés: a társasházakban nagy viták lehetnek, ha több lakásra csak egy mérőóra jut

gazdaság
2022 július 23., 18:11
comments 9

Könnyen kiszúrhatnak egymással a lakók a rezsicsökkentés részleges eltörlése után azokban a társasházakban, ahol házközponti fűtést használnak, de csak egy mérőóra van - erre hívta fel a figyelmet a Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke az RTL Híradó riportjában. A számla összegét ugyanis a tulajdonosok között arányosan kell elosztani a rendelet szerint.

A gáz esetében most 1729 köbméteres éves fogyasztásig marad a rezsicsökkentés, de a társasházak további kedvezményes mennyiségre jogosultak. Az MVM tájékoztatója szerint "ha az épületben például 5 műszakilag megosztott, önálló lakás található, akkor a többletkedvezmény mértéke 10374 köbméter, vagyis az 1729 köbméteres limit ötszöröse.

"Abban az esetben ha központi fűtéses lakásról van szó és nincsenek felszerelve a lakásban külön mérőeszközök radiátorokra, akkor bizony ki lehet szúrni egyes tulajdonostársakkal. Vannak, akik pazarolnak, mert például nyitott ablaknál fűtenek, és vannak, akik viszont szeretnének normális mértékben vigyázni a fűtésre, de ez nem megoldható. Ha nem történik meg a felszerelése a mérőóráknak, akkor sajnos mindenkinek egyformán kell fizetni” – fogalmazott Bék Ágnes, a Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke.

photo_camera Fotó: JAN WOITAS/dpa Picture-Alliance via AFP

A szakember a külön mérők felszerelését egy 50 lakásos társasház esetében 800 ezer forintra becsüli. Orbán Viktor kormányfő Tusványoson elismerte, hogy 2021-ben a magyar állam 296 milliárd forintot költött a rezsicsökkentésre, de ez 2022-ben a mostani árakon már 2051 milliárd lenne, amit a költségvetés nem bírna ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.