Demokráciapárti aktivistákat végeztek ki Mianmarban

külföld
2022 július 25., 04:18

Évtizedek óta először alkalmaztak halálbüntetést Mianmarban, ahol négy demokráciapárti aktivistát végeztek ki. A tavaly februárban hatalomra jutott katonai junta médiája „brutális és embertelen terrorcselekményekre” hivatkozik, írja a BBC.

Az egyik áldozat, Ko Jimmy az 1988-as diáklázadás ismert alakjának számított, korábban többször börtönbe vetették, ahonnan 2012-ben szabadult. Tavaly októberben tartóztatták le ismét, azzal a váddal, hogy fegyvert és lőszert rejtegetett egy ranguni lakásban, valamint azzal, hogy „tanácsadója” a megpuccsolt elnöknek, Aung Szan Szú Csínek és köreinek.

Kivégeztek egy korábbi parlamenti képviselőt és hiphop-énekest, valamint két másik embert, akik a vád szerint megölték a junta egyik állítólagos besúgóját. A junta nem árulta el, milyen módon hajtották végre a halálbüntetést.

photo_camera Ko Jimmy 2012-es szabadulásakor Fotó: SOE THAN WIN/AFP

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerint a kivégzések nyilvánvalóan sértik az élethez, a szabadsághoz és a biztonsághoz való jogot.

Aung Szan Szú Csí a puccs óta házi őrizetben van, és 150 éves börtönre is ítélhetik. A politikai foglyokat számontartó Assistance Association for Political Prisoners nevű szervezet szerint a puccs óta közel 15 ezer embert tartóztattak le Mianmarban, és több mint kétezer embert öltek meg a hadsereg tagjai.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.