Napokon belül közzéteszik, mikor kezdődik a tanév, és mikor lesznek a tanítási szünetek

oktatás
2022 július 26., 13:54

Az iskoláknak már jóval a tanévkezdés előtt el kell kezdeniük a tervezést, az órarendek összeállítását és az év menetrendjének kialakítását, de idén sehogy sem akaródzik megjelennie a vonatkozó rendeletnek. Az Eduline már június végén ott tartott, hogy tippelgetve próbált segíteni a tanároknak és diákoknak, hogy az előző évek tapasztalatai alapján vajon mikor kezdődik és mikor ér véget a tanév, illetve mikor lesznek a szünetek. Ehhez nemcsak a pedagógusok igazodnak, hanem például a családi utazások is.

A tervezhetőséghez jó lenne, ha legkésőbb az előző tanév végén, június közepén lehetne tudni a kulcsdátumokat. Ezt a nem túl nehéznek tűnő feladatot a korábbi években sikerült megugrani, a 2019-es július 3. már késői tájékoztatásnak számított, míg 2020-ban a koronavírus miatt jelenhetett meg csak augusztusban a rendelet. Idén viszont különösebb ok nélkül szívat mindenkit a kormány.

Kedden a DK oktatáspolitikusa kérdezte fel a témában Pintér Sándor minisztert, hogy mióta hozzá került az oktatásügy, „már egy darab papírt sem tudnak kiadni arról, hogy hogyan tervezzék meg az iskolák a következő évet”. Márpedig, írja Barkóczi Balázs, a tanév rendjéről szóló rendelet elengedhetetlen az iskolák életének szervezéséhez.

Megkérdeztük hát a Belügyminisztériumot, mikorra számíthatunk erre. Azt válaszolták, hogy „a miniszteri rendelet - várhatóan - napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.