Megint változtatnia kellett Beyoncénak egy dalán

ZENE
2022 augusztus 03., 08:45
comments 2

Beyoncé eltávolította Kelis Milkshake című dalának interpolációját az Energy című új dalából. (A könnyűzenében az interpoláció, más néven újrajátszott minta egy korábban rögzített dal dallamának vagy dallamrészleteinek - gyakran módosított szöveggel való - felhasználására utal.)

A dal eredeti verziójának végén Beyoncé Kelis 2003-as slágerének dallamára énekelt. Az album megjelenése előtt Kelis nyíltan hangot adott nemtetszésének. Azt mondta, nem konzultáltak vele a döntésről, és „tolvajlásnak" nevezte azt. Kedden késő este azonban a Tidal és az Apple Music streaming platformokon található változatot frissítették, eltávolították belőle a kifogásolt részt.

Ez már a második változtatás a Renaissance című album július 29-i megjelenése óta. Heated című dalát élesen kritizálták, amiért abban a fogyatékkal élőkre sértő „spaz” szót használja – ez a szleng a bénultságra utal, sokak szerint mindennemű használata sértő. Ezért azt a dalt is újra kiadja majd Beyoncé, már a sértő szó nélkül. Az énekesnő publicistája azt mondta, „nem szándékosan használták bántó módon.” A múlt hónapban egy másik énekes, Lizzo is használta a „spaz” szót, ő is törölte a dalából. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.