A sztrájkoló bányászokkal fizettetnék meg az egyik szénipari cég veszteségeit az Egyesült Államokban

augusztus 5., péntek 12:14
2

A szövetségi munkafelügyelet (NLRB) arra kötelezte az Amerikai Bányászok Egyesületét, hogy fizessenek 13 millió dollárnyi kártérítést egy olyan alabamai szénipari cégnek, aminek a munkásai több mint egy éve sztrájkolnak. A szakszervezet szerdán közölte, hogy megtámadja ezt a döntést.

Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

A bírságot kiszabó testület szerint a Warrior Met Coal Miningnak mintegy 13,3 millió dollár jár a biztonsági, helyreállítási költségekért, valamint a kieső bevételei miatt. A járművekben okozott károkért pedig közel 30 ezer dollárt ítéltek meg magánszemélyeknek. Mindkét összeg kamatot is tartalmazott. A szakszervezet, aminek közel 1100 tagja van, tavaly áprilistól sztrájkolt az alabamai székhelyű vállalat ellen. Most felháborítónak tartják az NLRB döntését.

Ma már az a szövetségi kormány politikája, hogy a szakszervezeteknek kell megfizetniük egy vállalat veszteségeit, ha a munkavállalóik gyakorolják a munkavállalói jogaikat? Ez felháborító, és gyakorlatilag semmissé teszi a munkavállalók sztrájkhoz való jogát. Ez nem maradhat így”- mondta Cecil E. Roberts nemzetközi szakszervezeti elnök .

Mind a szakszervezet, mind a Warrior Met egymást hibáztatta az elhúzódó sztrájkért, ami a vállalat Birminghamtől délnyugatra fekvő bányászati tevékenysége miatt kezdődött. A két fél még a múlt héten is tárgyalt egymással.

A United Mine Workers szerint a szakszervezeti tagok pénzt adtak fel azért, hogy hat évvel ezelőtt kimentsék a vállalatot a Walter Energy csődjéből, és a dolgozók jobb egészségügyi juttatásokat kértek. A Warrior Met azt állítja, hogy versenyképes csomagot ajánlott a dolgozóknak, ami megvédi a munkahelyeket és a vállalatot. (ABCNews)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt