Kárpátaljai navajók: úgy használja az ukrán hadsereg a magyarul beszélő katonáinak szuperképességét, mint az amerikaiak a legendás kódbeszélők nyelvtudását

külföld
2022 augusztus 10., 12:33
comments 63

Úgy használja az ukrán hadsereg a kevesek által beszélt magyar nyelvet az orosz megszállók elleni harcban, ahogy az amerikaiak az első és második világháborúban a híres navajo indián kódbeszélőket - derül ki egy szenzációs háborús videóból, aminek ismert kárpátaljai szereplői vannak.

Aki nem ismerné a navajós alapsztorit: azért, hogy gyorsítani tudják a kódolt kommunikációt éles harci helyzetekben, az amerikai hadsereg mindkét világháborúban bevetett észak-amerikai őslakosokat híradós katonaként. A világon senki más által nem beszélt komancs, navajo és más helyi nyelvek beszélői kétféleképpen használták az adottságukat. Vagy egyszerűen lefordították az üzeneteket angolról navajóra és vissza, vagy navajo vagy más nyelvű szavakkal kódolták az angol ábécé betűit.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.