Kárpátaljai navajók: úgy használja az ukrán hadsereg a magyarul beszélő katonáinak szuperképességét, mint az amerikaiak a legendás kódbeszélők nyelvtudását

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
augusztus 10., szerda 12:33
67

Úgy használja az ukrán hadsereg a kevesek által beszélt magyar nyelvet az orosz megszállók elleni harcban, ahogy az amerikaiak az első és második világháborúban a híres navajo indián kódbeszélőket - derül ki egy szenzációs háborús videóból, aminek ismert kárpátaljai szereplői vannak.

Aki nem ismerné a navajós alapsztorit: azért, hogy gyorsítani tudják a kódolt kommunikációt éles harci helyzetekben, az amerikai hadsereg mindkét világháborúban bevetett észak-amerikai őslakosokat híradós katonaként. A világon senki más által nem beszélt komancs, navajo és más helyi nyelvek beszélői kétféleképpen használták az adottságukat. Vagy egyszerűen lefordították az üzeneteket angolról navajóra és vissza, vagy navajo vagy más nyelvű szavakkal kódolták az angol ábécé betűit.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt