Elnöki kegyelmet kapott a Samsung korrupció miatt elítélt vezére

külföld
2022 augusztus 12., 09:15

Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek és velük együtt 1691 fogolynak. Az elnöki kegyelmek a koreai nemzeti felszabadítás napján, hétfőn lépnek hatályba.

Li Dzse Jong
photo_camera Li Dzse Jong Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

Lit két és fél év börtönbüntetésre ítélték, mert megvesztegette Pak Gun Hje volt államfő bizalmasát és tanácsadóját. A 2017-ben kezdődött perben az ügyészség azzal vádolta Lit, hogy 29,8 milliárd von (8,2 milliárd forint) kenőpénzt fizetett a volt államfő tanácsadójának. A korrupciós ügy miatt Pak Gun Hje elnököt 2017-ben elmozdították a hatalomból, és több perben kenőpénz elfogadásáért, hatalommal való visszaélésért, kényszerítésért, hűtlen kezelésért összesen 32 évi börtön- és súlyos pénzbüntetésre ítélték.

Pak Kunhje érkezik a szöuli bíróságra 2017. augusztus 25-én.
photo_camera Pak Gun Hje érkezik a szöuli bíróságra 2017. augusztus 25-én. Fotó: Kim Hong-Ji/AFP

A vállalatvezetőt tavaly augusztusban szabadlábra helyezték. Börtönbüntetése július 29-én hivatalosan véget ért. Az elnöki kegyelemre jogainak helyreállításához van szüksége, miután öt évre eltiltották a munkájától.

A Lotte csoport vezetőjét hasonló vesztegetéses ügyben két és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték 2018 októberében. Sokan azt várták, hogy Ri Mjong Bak egykori elnök is kegyelmet kap, de őt az utolsó percben levették a listáról, attól tartva, hogy elengedése ártana Jun amúgy is csökkenő népszerűségének. Egy bíróság júniusban egészségügyi okok miatt három hónapra felfüggesztette Ri börtönbüntetését. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.