A képviselőházon is átment Biden klíma- és adócsomagja

augusztus 13., szombat 6:09
1

Pénteken a demokrata többségű képviselőház is elfogadta a 430 milliárd dolláros törvénycsomagot az Egyesült Államokban, ezzel az ország történetének legnagyobb léptékű klímatörvénye léphet hatályba, írja a Reuters. A szavazás eredménye komoly győzelmet jelent Joe Biden számára is a novemberi félidős választások elé.

Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

A törvénycsomag főbb pillérje a klímavédelem, a receptre kapható gyógyszerek árainak mérséklése, illetve a vállalatokra és vagyonosabbakra kivetett adók növelése. A demokraták szerint a törvény egyszerre segít majd küzdeni az inflációval, miközben csökkenti a szövetségi költségvetés hiányát.

A törvény nyomán 370 milliárd dollár juthat klímavédelmi és energetikai programokra, és ezt főleg a leggazdagabb vállalatokra kivetett adók növeléséből finanszíroznák.

A képviselőházban 220-207 arányban szavazták meg az Inflációcsökkentő Törvény néven ismert csomagot, ami így Biden elé kerülhet aláírásra. A törvényt a szenátus már múlt vasárnap jóvá hagyta, maratoni, 27 órás vita után. Biden a jövő héten írhatja alá a törvényt, és szeptember 6-án a Fehér Házban ünnepséggel köszöntik majd a történelmi jelentőségűnek nevezett törvényt. Biden a tervek szerint országjáró kampányra is indul a törvénnyel, aminek nyilván az a célja, hogy a demokrata jelöltek népszerűségét növelje a félidős választások előtt.

Friss felmérések szerint az amerikaiak nagyjából fele támogatja a törvénycsomagot, a demokraták 69 százaléka, míg a republikánusok 34 százaléka.

A republikánus politikusok azért támadták a csomagot, mert szerintük a társasági adó megemelése munkahelyek megszűnéséhez vezethet majd.

A törvénycsomagot 18 hónapnyi munka előzte meg, és már több alkalommal úgy nézett ki, hogy nem lesz belőle semmi. Az eredetileg Build Back Batter névre keresztelt jelentős csomag komoly infrastruktúra-fejlesztési részekkel is rendelkezett, de ezt végül nemcsak republikánusok, hanem befolyásos demokraták is ellenezték.

Az új csomag értelmében a következő évtizedben jelentős állami támogatás járhat azoknak a befektetőknek, akik tiszta energiaforrásokba fektetnek, azok pedig, akik amerikai gyártású eszközökkel a szegényebb régiókban fejlesztenek, további támogatásokra számíthatnak.

A törvény azért nem számol le teljesen a fosszilis iparral, például ha a kormány szövetségi tulajdonú területen engedélyezi új nap- vagy szélenergetikai projekt létrehozását, akkor muszáj a kőolaj- és a földgázkitermelési jogokat is aukcióba bocsátani. A kivételek nem tetszettek a demokrata párt progresszív szárnyának, de ezzel együtt megszavazták a törvényt. Mint egyikük, Pramila Jayapal fogalmazott, független elemzések szerint a törvény karbonkibocsátást visszaszorító intézkedései bőven el fogják homályosítani ezeknek az engedményeknek a hatását.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt