Salman Rushdie elvállalta, hogy a száműzött írók nagykövete lesz, percekkel később nyakon szúrták a színpadon

photo_camera Salman Rushdie-t helikopterrel szállították kórházba, miután augusztus 12-én késes támadás áldozata lett New Yorkban, a Chautauqua Institution épületében Fotó: HORATIO GATES/AFP

Percekkel azelőtt, hogy Salman Rushdie-t megkéselték egy New York-i rendezvényen, az indiai születésű angol író elfogadta egy üldözött és száműzött írók számára menedéket nyújtó alapítvány nagyköveti megbízását.

Erről Ralph Henry Reese, az alapítvány egyik alapítója beszélt vasárnap, aki moderátorként maga is részt vett a Chautauqua Institution-ben tartott eseményen, ahol Rushdie-t megtámadták. Reese is megsérült a támadás során.

A Menedék Város (City of Asylum) projekt idáig Pittsburgh városára korlátozódott, de Reese és társai nemrég döntöttek arról, hogy országosra bővítik a hálózatot. Ehhez szerveztek egy körutazást az országban, és ehhez kérték fel Rushdie-t, aki nem sokkal a színpadra lépése előtt elfogadta a felkérést, és alá is írta a szerződést. (Az alapítvány jelenleg öt száműzött írót támogat a program keretében, és Pittsburghben több elhagyatott otthont alakítottak át menedékhellyé.)

Reese szerint egyébként a 75 éves Rushdie pezsgő hangulatban volt, amikor megérkeztek a helyszínre. Az írót korábbi munkássága miatt rendszeresen halálos fenyegetések érték, de kedélyén ez nem érződött.

A moderátor szerint Rushdie a felkérésről és a száműzött írók iránti szolidaritás fontosságáról is akart beszélni a színpadon.

„Ami történt, sok szempontból tragikus irónia volt. A borzalom, a valóság összes rétegződése. Pontosan ezért kell megvédenünk ezeket az értékeket."

Reese nem volt hajlandó beszélni arról, hogy mit látott vagy hallott a merénylet során, mert az elkövetkező bírósági eljárások során feltehetően tanúskodnia kell majd.

A Rushdie elleni késelés során Reese olyan arcsérüléseket szenvedett, amelyek kórházi kezelést igényeltek. Sérülései komolyak, de elmondása szerint semmiben sem mérhetők azokhoz, amelyeket Rushdie elszenvedett.

Rushdie-t 1989 óta fenyegeti a halálát követelő fatva, amelyet a néhai Ruhollah Khomeini iráni ajatollah bocsátott ki „A sátáni versek” című regényének megjelenése miatt, amit egyes iszlám vezetők vérlázítónak tartanak. Az író a következő évtized nagy részét bujkálva töltötte. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt