Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

külföld
2022 augusztus 16., 09:13
comments 3

Tegnaptól minden közintézményben bárki számára ingyenesen hozzáférhetők a menstruációs termékek, köztük a tamponok és a betétek Skóciában.

Monica Lennon, a skót munkáspárt képviselője még 2019 áprilisában nyújtotta be a „Period Products” törvényjavaslatot, ami a menstruációs szegénység felszámolását kívánja elősegíteni. Egy idei felmérés szerint Skóciában az egyedülálló nők közel 20 százaléka él relatív szegénységben, és komoly gondot okoz nekik a menstruációs higiéniai termékek beszerzése.

A The Red Box Project (RBP) - piros dobozos projekt – is ezzel a jelenséggel vette fel a harcot az Egyesült Királyságban 2017 és 2019 között. Ők több ezer iskolában helyeztek el ingyenes intimhigiéniai termékeket, és annak a törvénynek a létrehozásában is szerepük volt, ami minden állami fenntartású iskola diákjai számára biztosítja ezeket. Anglia az elsők között volt a menstruációs szegénység kutatásában és a tamponadó csökkentésében, majd eltörlésében.

A menstruációs szegénység összetett probléma: része, hogy az érintett lányok / nők szexuális edukáció hiányában nem ismerik a saját testük működését, a menstruációt szégyen és tabu övezi, de aki menstruációs szegénységben él, a vérzésekor sokszor kénytelen kimaradni a munkából vagy iskolából is.

A menstruációs szegénység nemcsak az Egyesült Királyságban jelent nagy problémát, Magyarországon akár több ezer embert is érinthet – nálunk azonban továbbra is rekord magas 27 százalékos áfa sújtja az intimhigiéniai termékeket.

Egy nőnek átlagosan havi 1500-2000 forintba kerülhet a menstruációs ciklusa, ami a közmunkásbérek vagy az alacsony szociális ellátások fényében sokaknak komoly anyagi terhet jelent. Nem beszélve azokról a családokról, ahol több nő is van, vagy arról a tényről, hogy a menstruáció nem ritkán 40-50 éven keresztül végigkíséri egy nő életét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.