Több mint másfélszer drágább a dm sajátmárkás tamponja és egészségügyi betétje Magyarországon, mint Ausztriában és Németországban

gazdaság
2021 november 24., 06:44
comments 28

A G7 azután jutott erre a következtetésre, hogy összevetették az alapvető női higiénés termékek árait a három országban, ugyanannál a drogérialáncnál.

A virtuális bevásárlás során sampont, szappant, vécépapírt, fogkrémet, vagyis alapvető tisztálkodási szereket vásároltak, illetve olyan női higiénés termékeket, mint a tampon és a betét. A G7 dm-bevásárlása a némileg eltérő kosárérték ellenére Ausztriában és Németországban is egyaránt 0,52 százalékos terhelést mutat a nettó medián bérekhez képest, a magyar vásárló terhelése azonban ehhez képest négyszeres.

A rekordmagas, 27 százalékos magyar áfa miatt a drogérialánc Magyarországon összerakott kosarának forgalmi adótartalma 926 forint. Ausztriában ezzel szemben minden termékre 20 százalék rakódik rá, a menstruációs szegénység megakadályozása miatt az egészségügyi betétre és tamponra viszont csak 10 százalék. Ez Németországban ennél is alacsonyabb: ott az általános adókulcs 19 százalék, de az egészségügyi betétre és a tamponra csak 7 százalék megy, így a kosár német adótartalma csak 543 forintnak megfelelő euró.

Így jött össze az, hogy a G7 ugyanazokért az alapvető, higiénés termékekért a magyar dm-ben 4356 forintot fizetett, Ausztriában 4258, Németországban pedig 3684 forintnak megfelelő eurót. A sajátmárkás dm-es egészségügyi betét és a tampon ára azonban sokkal nagyobb különbséget mutat: a lánc magyarországi boltjaiban a németországinál kicsit magasabb osztrák áraknál is 177, illetve 163 százalékkal többet kell értük fizetni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.