Visszahoznák az életbe a kihalt tasmán tigriseket

ÁLLAT
2022 augusztus 17., 04:31
comments 2

Ausztráliai és amerikai kutatók több millió dollárt költenének arra, hogy feltámasszák a 20. században kihalt tasmán tigrist. Az utolsó ismert példány az 1930-as években pusztult el.

A kutatók úgy vélik, őssejtek és génszerkesztés segítségével újrateremthetik a fajt, és olyan optimisták, hogy azt gondolják, akár már tíz éven belül vissza lehet majd telepíteni az első példányokat a vadonba.

Az erszényesfarkas a mintázata miatt kapta a tasmán tigris becenevet, de valójában az erszényesek osztályába tartozik, tehát olyan emlős, ami utódait az erszényében neveli.

Az ausztrál és amerikai tudósokból álló csapat azt tervezi, hogy olyan erszényes fajból vesznek őssejteket, amik hasonló DNS-sel rendelkeznek, majd génszerkesztési technológiával visszahozzák a fajt, vagy legalábbis valami ahhoz nagyon hasonlót.

A tasmán tigrisek akkor kezdtek vészesen fogyni, amikor több tízezer évvel ezelőtt az emberek megérkeztek Ausztráliába, a helyzet meg csak még rosszabb lett, amikor megjelent a dingó néven ismert vadkutya. Az állatokra végül addig vadásztak, amíg ki nem haltak. Az utolsó fogságban tartott tasmán tigris 1936-ban pusztult el a Hobart állatkertben.

A tasmán tigris újraélesztésének ötlete már több mint húsz éves. Az Ausztrál Múzeum 1999-ben fogott bele el az állat klónozását célzó projektbe, és azóta többször is kísérletet tettek arra, hogy DNS-t nyerjenek ki vagy építsenek újra mintákból.

Ez a legújabb próbálkozás a Melbourne-i Egyetem és a texasi székhelyű Colossal vállalat közös projektje. Utóbbi tavaly azzal került az újságok címlapjára, hogy hasonló génszerkesztési technológiával szeretné életre kelteni a gyapjas mamutot.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.