A dohányzás és más kockázati tényezők okozzák a rákos halálesetek közel felét

Egészségügy
2022 augusztus 19., 08:15
comments 4

A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlsúly és más kockázati tényezők felelősek a világszerte bekövetkező rákos halálesetek közel feléért - derül ki a Lancet című szaklapban közzétett eredményekből.

A rák a második vezető halálozási ok világszerte, és a kockázati tényezőknek való kitettség kulcsszerepet játszik számos ráktípus felépítésében és kialakulásában. Az orvosok nem ismerik a rák pontos okait, és nem minden eset vagy haláleset elkerülhető, de vannak olyan kockázati tényezők, amelyek növelhetik a rák kialakulásának esélyeit.

A Washingtoni Egyetem orvosi karának kutatói elsőként dolgozták ki, hogy a különféle kockázati tényezők hogyan járulnak hozzá a halálos megbetegedések kialakulásához.

A dohányzás, az alkoholfogyasztás és a magas testtömegindex (BMI) felelős a legnagyobb mértékben a rák kialakulásáért. Ezek évente közel 4,45 millió rákos halálesetért felelősek - derül ki a tanulmányból. Ez az összes rákos halálesetek 44,4 százalékát jelenti. A 2019-ben bekövetkezett férfi rákos halálesetek fele (50,6%, azaz 2,88 millió) ezekre a kockázati tényezőkre vezethetők vissza, szemben a női rákos halálesetek több mint egyharmadával (36,3%, azaz 1,58 millió).

A nők és a férfiak esetében a kockázati tényezővel összefüggő rákos halálozások legnagyobb oka globálisan a légcső-, hörgő- és tüdőrák volt. Ezek a kockázati tényezőknek tulajdonítható összes rákos halálozás 36,9 százalékát teszik ki. Ezt követte a nőknél a méhnyakrák (17,9%), a vastag- és végbélrák (15,8%) és az emlőrák (11%). A férfiaknál a vastagbél- és végbélrák (13,3%), a nyelőcsőrák (9,7%) és a gyomorrák (6,6%) volt a leggyakoribb.

Bár nem minden megbetegedés vagy haláleset megelőzhető, a Cancer Research UK, a világ legnagyobb független rákkutató szervezete szerint a dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás visszaszorítása, az egészséges testsúly fenntartása és a kiegyensúlyozott táplálkozás mind javíthatja az esélyeket. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.