Leszállították az amerikai haditengerészet első lézerfegyverét

külföld
2022 augusztus 19., 08:55
comments 14

A Lockheed Martin csütörtökön leszállította az amerikai haditengerészetnek az első, hajók fedélzetére szerelhető, nagy energiájú lézerfegyverét, jelentette a Breaking Defense, amely szerint ez mérföldkő a lézerfegyverek fejlesztésében: azzal, hogy most egy ilyen eszközt hadihajóra telepítenek, az eddigi izolált tesztek helyett műveleti körülmények között tesztelhetik tovább a fegyvereket.

Tomahawk rakéta indítása a USS Preble rakétarombolóról. Ezt a hajót szerelhetik fel a Lockheed Martin lézerfegyvere, a HELIOS első példányával, amit 2023-tól valós körülmények között tesztelhetnek.
photo_camera Tomahawk rakéta indítása a USS Preble rakétarombolóról. Ezt a hajót szerelhetik fel a Lockheed Martin lézerfegyvere, a HELIOS első példányával, amit 2023-tól valós körülmények között tesztelhetnek. Fotó: WOODY PASCHALL/AFP

A HELIOS nevű fegyvert (amit a rövidítésmániás hadseregben a fantázianévhez igazítva High Energy Laser with Integrated Optical-Dazler and Survaillance-nek kereszteltek el, amit magyarítson az, akinek hét anyja van) teljesítménye meghaladja a 60 kW-ot, és a Lockheed Martin 2018-ban nyerte el a megbízást a fejlesztésére. Az eszközt most a Preble rombolóra fogják felszerelni, a valós körülményeket modellező tesztek 2023-ban kezdődhetnek meg vele.

"A HELIOS összességében is növeli a hajó fegyverrendszereinek hatékonyságát a jövőbeni fenyegetések elhárítására, és további védelmet jelent a tengerészeknek" - nyilatkozta Rick Cordaro, a fegyvergyártó alelnöke, aki szerint arra is tekintettel kell lenniük, hogy a fegyverrendszer a haditengerészet különböző hajóosztályaihoz igazítható legyen. "A HELIOS stabil alapot nyújt a robosztus és erőteljes lézerfegyver képességek növekvő termeléséhez" - mondta. A HELIOS a Breaking Defense szerint akár 120 kW teljesítményig is bővíthető.

Ez a lézerfegyver csak egy az amerikai haditengerészet direktenergiafegyver-fejlesztései közül, melyek különböző fázisokban tartanak. És bár eddig is akadtak az izolált teszteken biztató eredményeket produkáló rendszerek, a HELIOS az első, amit méltónak találtak rá, hogy már valós körülmények között is teszteljék.

"A HELIOS-ban az a legérdekesebb, hogy nem független rendszer, hanem integrálható az Aegisszel, annak fegyverkomponensévé válhat" - mondta még januárban az új fegyverről Jeanine Matthews, a Lockheed egyik vezetője az amerikai haditengerészet komplex rakétaelhárító rendszerére utalva, amely annyira hatékonynak bizonyult, hogy már szárazföldre telepíthető változatát is kifejlesztették.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.