Kiszabadult Cs. István, a romagyilkosságok egyik résztvevője

bűnügy
2022 augusztus 20., 08:08
comments 15

13 év fegyház után kiszabadult Cs. István a romagyilkosságok egy közreműködője, írja a Blikk.

2008 július és 2009 augusztus között K. Árpád, testvére, K. István, P. Zsolt és Cs. István rasszista indíttatásból hajtott végre támadássorozatot romák ellen. Hat ember, köztük egy gyerek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Az elkövetők 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak, és 55 ember testi épségét veszélyeztették. A négy férfi azért támadt romákra, mert igazságot akartak szolgáltatni, ugyanis szerintük a rendőrök nem végezték megfelelően a munkájukat.

Az első két támadást Gaglgagyörkön hajtották végre, de csak megsebesíteni tudtak egy embert. A következőt Nyíradonyban, ahol két lövést adtak le egy házra, de senki nem sérült meg. Tarnabodon viszont már brutálisan meggyilkoltak egy idős embert. Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak egy házra, a menekülő családfő feleségét és annak testvérét pedig lelőtték. Alsózsolcán maradandó károsodást okoztak egy lövéssel egy férfinak. Tatárszentgyörgyön egy apát és fiát végezték ki. Tiszalökön egy férfit lőttek mellkason, aki belehalt a sérüléseibe. Az elkövetők 2009. augusztus 3-án hajtották végre utolsó támadásukat Kislétán. Egy gyermekét egyedül nevelő nő volt a célpont. Ő életét vesztette, lánya pedig maradandó egészségkárosodást szenvedett.

A gyilkosságsorozatról korábban hosszasan beszélgettünk az események utóéletét végigkövető fotóssal, Turay Balázzsal, a háttér megismeréséhez érdemes ezt is elolvasni.

Cs. István hidegburkolóként dolgozott, korábban pedig katona volt Koszovóban. Az utolsó támadásoknál ő volt a sofőr. K. Árpádot, K. Istvánt és P. Zsoltot jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, Cs. Istvánra pedig 13 évig tartó fegyházbüntetést szabtak ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.