Liz Cheney hadat üzent a trumpista politikusoknak

külföld
augusztus 21., 18:12
comments 1

Bár Liz Cheney képviselői karrierje kedden előválasztási vereségével véget ért, már aznap esti beszédéből vilgos volt, hogy még nem készül búcsúzni a politikától. Most vasárnap az ABC Newsnak adott interjújában személyesen üzent hadat a Republikánus Párt prominens trumpistáinak, négyüket, Josh Hawley és Ted Cruz szenátorokat, Kevin McCarthy képviselőházi frakcióvezetőt és Ron DeSantis floridai kormányzót nevén is nevezve.

photo_camera Liz Cheney előválasztási veresége után a lenyugvó nappal a háttérben azt mondta, minden erejével azon lesz, hogy megakadályozza Donald Trump újbóli elnökségét. Fotó: ALEX WONG/Getty Images via AFP

2021. január 6-án, amikor Donald Trump és szövetségesei igyekeztek megakadályozni, hogy a képviselőház és a szenátus közös ülésén kihirdesse a 2020-as elnökválasztás végeredményét, Joe Biden győzelmét, Ted Cruz volt az egyik fő szervezője az akciónak, Josh Hawley pedig elsőként emelt kifogást Biden győzelme ellen az amúgy tisztán ceremoniális ülésen. Hawley aznap még két cselekedetével vált híressé:

még mielőtt a Trump által feltüzelt csőcselék lerohanta volna a Capitolium épületét, ő ökölbe szorított kezét emelve biztatta a tömeget;
majd miután a tömeg betört az épületbe, futva menekült onnan.

McCarthy, a képviselőházi republikánus frakció vezetője a lázadás napján még bírálta Trumpot, magánbeszélgetésekben azt mondta a párt többi vezetőjének, hogy "elegem van a fickóból", de azóta zökkenőmentesen sorolt vissza a bukott elnök mögé, és hirdeti tovább a hazug csalásvádat. Ő volt az, aki frakcióvezetőként szankciókat hozott Liz Cheney ellen, megfosztva őt a frakcióvezetésben betöltött posztjától, mert Cheney elvállalta a január 6-i puccskísérletet vizsgáló bizottság alelnöki posztját.

"Nézeteim Kevin McCarthyról teljesen világosak. Tökéletesen hűtlen az alkotmányhoz, nem gondolom, hogy méltó a házelnöki posztra" - közölte. Cruzról és Hawleyról még ennél is rosszbb véleménnyel van, szerinte a két szenátor semmilyen posztra nem alkalmas.

Ron DeSantist, aki jelenleg a második legnépszerűbb potenciális republikánus elnökaspiráns Trump mögött, de feltehetően nem Trump ellenében, hanem Trump helyett indulna csak a posztért - azért bírálta, mert a floridai kormányzó a választási csalásban hívők szavazatait igyekszik megszerezni. "Ez el kéne gondolkoztasson mindenkit" - mondta Cheney.

Cheney egyike volt annak a tíz képviselőnek, aki tavaly januárban Trump elítélésére szavazott a január 6-i puccskísérlet miatt indított alkotmányos vádeljárásban. A tíz képviselő közül négy idén inkább nem is indult újra a posztjáért az előválasztáson, a hat közül, aki próbálkozott, Cheneyvel együtt négyen vereséget szenvedtek trumpista kihívójuktól. Az a két képviselő, aki túlélte az előválasztást, olyan államokban diadalmaskodott, ahol nyílt előválasztáson szavaztak az őszi választás jelöltjeiről- Cheney szerint a Trumppal szembeszegülő republikánusok kudarcai azt jelzik, hogy "pártunk nagy része - beleértve a pártvezetést mind Wyoming államban, mind szövetségi szinten - beteg". (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt