Liz Cheney csúnyán kikapott Wyomingban, de nem búcsúzik

külföld
2022 augusztus 17., 11:46

Liz Cheney elbukta a wyomingi előválasztást. Nem is kicsit, a szavazatok 99 százalékának feldolgozása alapján az állam egyetlen törvényhozási képviselője 37 pontos vereséget szenvedett párton belüli kihívójától, Harriet Hagemantól. Hageman egykor Cheney támogatója volt, 2016-ban pedig még „rasszistának és idegengyűlölőnek” nevezte Donald Trumpot. Később azonban besorolt mögé, és 2020-ban már azok közé tartozott, akik teli torokból ismételték a bukott elnök alaptalan csalásvádjait.

Dick Cheney egykori alelnök, az előválasztást elbukó Liz Cheney édesapja a wyomingi tájképre oly jellemző szalmabálák között hallgatja lánya vereséget elismerő beszédét a keddi wyomingi republikánus előválasztás után.
photo_camera Dick Cheney egykori alelnök, az előválasztást elbukó Liz Cheney édesapja a wyomingi tájképre oly jellemző szalmabálák között hallgatja lánya vereséget elismerő beszédét a keddi republikánus előválasztás után Fotó: ALEX WONG/Getty Images via AFP

Ez részben meglepő, részben mégis papírforma. Annyiban meglepő, hogy Liz Cheney már csak a családneve alapján is igazi republikánus főméltóságnak számít, pláne Wyomingban, ahol neves apja, George W. Bush alelnöke, Gerald Ford kabinetfőnöke, George Bush hadügyminisztere ez utóbbi két megbízatása között a nyolcvanas években öt cikluson át volt az állam képviselője az amerikai törvényhozásban.

Wyoming az egyik legkonzervatívabb állam az USA-ban, 1968 óta minden választáson a republikánus elnökjelöltet támogatta, legutóbb, 2020-ban Donald Trump hajszál híján hetven százalékot szerzett itt Joe Biden 26,5 százalékával szemben. És bár Liz Cheney az elmúlt három ciklusában leadott szavazatai alapján az egyik legkonzervatívabb republikánus képviselőnek számított, a 2020-as eredmény a mostani vereségét is magyarázza.

Az ugyanis nem volt váratlan, mi több, határozottan számítani lehetett rá. Cheney egyike volt annak a tíz republikánus képviselőnek, aki Trump megbuktatására szavazott az impeachment, az alkotmányos vádeljárás idején. Ennél is nagyobb bűne volt a trumpista szavazóbázis szemében, hogy a különbizottság republikánus alelnökeként főszerepet vállalt Trump 2021. január 6-ai puccskísérletének képviselőházi feltárásában.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.