Az OMSZ kirúgott elnökhelyettese szerint sosem jelezte a kormány, hogy elégedetlen lenne a meteorológusokkal

POLITIKA
2022 augusztus 23., 14:10
comments 9

„Semmi ilyesmi nem jutott el hozzánk” - válaszolta Horváth Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kirúgott elnökhelyettese a Telex kérdésére, hogy volt-e bármilyen előjele a kormány elégedetlenségének.

Az OMSZ vezetését indoklás nélkül mentették fel, miután 75-80 százalékos esélyt adtak arra, hogy vihar lesz az augusztus 20-i tűzijáték alatt. A rendezvényt lefújták, de végül nem volt vihar. (A G7 információi szerint az OMSZ szerette volna, hogy néhány órával később döntsenek a tűzijátékról, amikor már pontosabbak az előrejelzések, de ezt nem sikerült elérni.)

photo_camera Horváth Gyula Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Gulyás Gergely miniszter kedden azt mondta, ez csak az utolsó utáni csepp volt a pohárban, amúgy is megváltak volna a vezetéstől, mert nem voltak elégedettek a munkájukkal. Ez azért is meglepő, mert tavasszal Nagy István agrárminiszter, két éve pedig Orbán Viktor is méltatta a meteorológusokat.

„Lényegében a kormányinfóból értesültem az állítólagos kompetenciahiányomról” - mondta Horváth, aki nem vett részt az augusztus 20-ához kapcsolódó munkában. Háromhetes szabadságáról tért vissza hétfőn, amikor megtudta, hogy kirúgták.

Horváth 2020-ban Magyar Arany Érdemkeresztet kapott „az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatának, illetve megfigyelési tevékenységének modernizálását szolgáló innovációs tevékenysége elismeréseként”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.