Gyanús orosz oldalon mérik fel a magyar állami gondozott gyerekek értelmi képességeit

gyermekvédelem
2022 augusztus 23., 12:08
comments 12

Országszerte IQ-tesztet végeztetnek az állami gondozott gyerekekkel. Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ) igazgatója a Belügyminisztérium felkérésére hivatkozva adott ki erről utasítást augusztus 10-én. Legkésőbb a hónap végéig várják a központban a 6-12 éves gyerekek eredményeit, miután megyei szinten összesítették őket.

Az utasításban levő link egy angol nyelvű tesztoldalra mutat, amit a leírás szerint 7-16 éves gyerekek értelmi képességeinek felmérésére fejlesztettek.

Ha jobban megnézzük, valójában a Testometrika nevű orosz oldalon, illetve annak angol változatán járunk.A teszt leírásából csak annyi derül ki, hogy „a Testometrika csapata” készítette a tesztet. Nem világos, ez kit takar pontosan, és az sem, szakmailag mennyire megalapozott.

photo_camera Fotó: Testometrika.com

Az oldalon rengeteg más tesztet találunk. Vannak pszichológiai témájúak, például olyan, ami azt ígéri, 11 kérdés alapján megállapítja, van-e valamilyen fóbiánk. Egy másik állítólag képes megmondani, kedves emberek vagyunk-e, egy harmadik pedig azt, hogy krónikus kimerültség vagy egyszerű fáradság gyötör minket.

A Testometrikán jóformán bármit le lehet tesztelni a függőségektől a műveltségen át a vezetési képességekig. Bőven találunk tinimagazinos témákat is: mennyire vagy vonzó, könnyen elcsábítható vagy-e, készen állsz-e az anyaságra.

Megkerestük az OGYSZ-t és a Belügyminisztériumot, hogy mi alapján választották ki a Testometrikát, meggyőződtek-e arról, hogy az itt levő IQ-teszt valóban alkalmas a gyerekek értelmi képességeinek vizsgálatára, és melyik intézmény javasolta a teszt használatát. Egyelőre nem kaptunk választ.

Az OGYSZ igazgatójának leveléből kiderül, hogy később a 13-18 éves gyerekek IQ-szintjét is felmérik, de az ehhez tartozó linket csak szeptember elsején fogják elküldeni. Nem tudni, ehhez is a Testometrikát használnák-e.

Az utasítás alapján az OGYSZ minden gyereknek egyedi azonosítót generál, ehhez párosítva kell beküldeni a teszteredményt előbb a megyei, majd az országos központba. A tesztelést és az adminisztrációt a gyermekvédelmi gyámokra bízták.

Viszik az adatokat

További kérdéseket vet fel az oldal adatkezelési tájékoztatója, ami azzal kezdődik, hogy a látogatók feltétel nélkül hozzájárulnak személyes adataik kezeléséhez. Nem tudni, pontosan ki kezeli, csak annyit írnak, hogy a Testometrika.com.

Arról is olvashatunk, hogy ha valaki a közösségimédia-profiljával regisztrál az oldalra, tárolják a nevét, e-mail címét, születési adatait, fotóját, a profil url-jét, a cookie-kat, a tesztre adott válaszokat és az eredményeket.

Az OGYSZ által használt IQ-teszthez nem kell regisztrálni az oldalra, viszont meg kell adni a kitöltő nemét és életkorát.A Testometrika gyűjtheti, rendszerezheti, tárolhatja, frissítheti és bárhogy használhatja az adatokat, amire az orosz törvények lehetőséget adnak.

Az adatkezeléshez már azzal hozzájárul az ember, ha megnyitja az oldalt, és kérvényt kell küldenie, ha ezt vissza akarja vonni. A szöveg szerint az orosz törvények viszont megengedik, hogy bizonyos esetekben akkor is tovább kezeljék az adatokat, ha a látogató külön jelzi, hogy nem járul hozzá.

Az OGYSZ-t és a belügyet arról is megkérdeztük, mindezek alapján biztonságosnak látják-e az oldalt. Ha választ kapunk, beszámolunk róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.