Januártól több megyében is a mentősök látják majd el a háziorvosi ügyeletet este 10 után

Egészségügy
2022 augusztus 24., 08:44
comments 3

Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből indulva terjesztik ki az országra januártól az új háziorvosi ügyeleti rendszert, amit egy éve tesztelnek Hajdú-Bihar megyében – tudta meg a Népszava a belügyi tárcától.

Az új rendszer lényege, hogy a háziorvosi munkaidőn kívüli, vagyis este 10 után a hívások az Országos Mentőszolgálat központi diszpécser szolgálatára futnak be. Itt egy alapos kikérdezés után döntenek a beteg további ellátásáról. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldenek, vagy ha a páciens járóképes, egy ügyeleti pontra irányítják. Minden járásközpontban lesz egy orvos, ezenkívül kialakítanak sürgősségi pontokat, ahol mentőtiszt vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadja az ellátásra szorulókat, de szükség esetén ki is mehetnek a beteghez.

A tárca azt írta, hogy az új ügyeleti rendszer legfontosabb rendező elve a központi triázsolás (a beteg tüneteinek osztályozása), melynek várható eredményeként a beteg kórelőzménye, betegségének rizikó-besorolása, valamint általános állapota alapján a megfelelő ellátóhelyre kerül. A Hajdú-Bihar megyében egy éven keresztül tesztelt rendszerből pedig nem érkeztek negatív visszajelzések a mentőtisztek és a kiterjesztett hatáskörű ápolók munkájára.

Hozzátették azt is, hogy a hajdú-bihari tesztüzemben lényegesen kevesebb páciens érkezett az ügyeletekre, mint ami a korábbi statisztikákban szerepelt. Általánosságban: hétköznap 22 óráig az ügyeleteket felkereső betegeknek általános jellegű panaszaik vannak, 22 óra után pedig elsősorban akut panaszos betegek érkeznek, akiknek sürgős ellátásra lehet szükségük. A tervek szerint ezért 22 óráig a háziorvosok kapnak nagyobb szerepet az ügyeleti betegellátásban, 22 óra után pedig a mentőszolgálat veszi majd át a feladatot.

Az átalakításra azért volt szükség, mert Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerint is az alapellátás leggyengébb pontja az ügyeleti rendszer.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.