Novák Katalin a vatikáni rádióban mondta el, hogy „nem érdemes lemondani a gyermekvállalásról csak azért, mert valaki szereti a munkáját”

POLITIKA
2022 augusztus 26., 07:01
comments 26

Novák Katalint csütörtökön magánaudiencián fogadta Ferenc pápa. A köztársasági elnök szerint a pápát „meglepték a magyar családpolitika eredményei, hogy megduplázódott a házasságkötések és felére csökkent az abortuszok száma” – erről a vatikáni rádió magyar nyelvű adásában beszélt.

photo_camera Fotó: Sándor-palota/MTI/MTVA

Elmondása szerint a pápával arról is beszélt, hogy a fiatalok „gyakran találkoznak azzal a káros megközelítéssel, amely szerint a gyermek teher, nyűg, ökológiai lábnyoma miatt veszélyt jelent a Föld fennmaradására és a szakmai kiteljesedés útjába áll”. Aztán az MTI beszámolója szerint Novák személyes küldetésének nevezte, hogy elmondja, „nem érdemes lemondani a gyermekvállalásról csak azért, mert valaki szereti a munkáját, szeretne a hivatásában kiteljesedni”.

„Szeretnénk elérni, hogy Magyarországon anyagi ok ne legyen akadálya a családalapításnak vagy egy újabb gyermek vállalásának.”

Novák szerint a találkozón az ukrajnai háború kapcsán szóba került a női vezetők szerepe a konfliktushelyzetek békés rendezésében, és Ferenc pápa segítségét kérte, hogy miként tudna eredményesen fellépni a béke érdekében. Ehhez hozzátette, hogy háromgyerekes anyaként ”mélységesen át tudja érezni” azoknak „a kárpátaljai, ukrajnai és oroszországi anyáknak a helyzetét”, akiknek a háború miatt kell elbúcsúzniuk férjeiktől, gyerekeiktől.

Novák közölte azt is, hogy meghívta Ferenc pápát Magyarországra, és abban bíznak, hogy a pápa a jövő év első felében tényleg ellátogat Magyarországra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.