Az osztrák kancellár uniós áramársapkát szeretne

energia
2022 augusztus 28., 18:28
comments 3

„Véget kell vetnünk ennek az őrületnek, ami az energiapiacokon zajlik. Ezt pedig csak európai szintű megoldásokkal tehetjük” – mondta az ársapkákkal szemben kezdetben szkeptikus osztrák kancellár.

photo_camera Karl Nehammer osztrák kancellár Fotó: NICOLAS ECONOMOU/NurPhoto via AFP

Karl Nehammer azt javasolja, hogy az Európai Unió „válassza le az elektromos áram árát a gáz áráról”, és vezessen be plafont az áramdíjakra.

Ausztria nagymértékben függ az orosz gáztól, a háború előtt ellátásának mintegy nyolcvan százalékát onnan szerezte be. Az áram azonban nagyrészt megújuló energiaforrásokból származik, így egyre nagyobb az értetlenség a piaci rendszerrel kapcsolatban, ahol a gáz- és áramárak szorosan összefüggenek.

„Nem hagyhatjuk, hogy Putyin napról napra meghatározza az európai áramárakat” – mondta Nehammer.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Cseh Köztársaság rendkívüli ülés mielőbbi összehívását javasolja az EU Energia Tanácsának, hogy foglalkozzanak a megugró energiaárakkal.

Németország is csatlakozna, miközben már a harmadik segélycsomagot tervezi bevezetni. A nagyot ment 9 eurós közlekedési jegyet ez alkalommal egy drágább, 49 eurós jegy váltaná fel, valamint közepes és alacsony jövedelmű háztartások közvetlen kifizetését írná elő. Emellett megcélozza a bérlők kilakoltatás elleni védelmét, és a lakásfenntartási támogatás reformját is. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt