Németország GDP-jének egyharmadát követelik a lengyelek a második világháború miatt

külföld
2022 szeptember 01., 15:11
comments 15

A második világháborúban Németország inváziója által okozott anyagi károkról szóló jelentést terjesztett elő Jaroslaw Kaczynski, a jobboldali lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke. A jelentést a német megszállás 1939. szeptember elsejei évfordulójára időzítették.

photo_camera Jaroslaw Kaczynski Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

A jelentést készítő parlamenti bizottság 1,3 ezermilliárd dollárnyi, azaz nagyjából 527 ezermilliárd forintnyi veszteségről számolt be. Ez az összeg Németország jelenlegi GDP-je egyharmadának felel meg.

A PiS a németek értetlenkedésére többször is felvetette, hogy az eddigi egyezményeken felül kérne még kárpótlást, most Kaczynski azt mondta, hogy Lengyelország hivatalosan követeli a jóvátételt.

"Az előterjesztett összeg a legkorlátozottabb, legkonzervatívabb módszer eredménye, még lehetne növelni" - mondta Kaczynski.

A jóvátétel ötlete az elmúlt években tovább feszítette az amúgy sem konfliktusmentes lengyel-német kapcsolatokat.

Andrzej Duda a második világháborút a lengyel történelem egyik legnagyobb tragédiájaként értékelte. "Nemcsak azért, mert elvették a szabadságunkat, nemcsak azért, mert elvették az államunkat, de azért is, mert a háború több millió lengyel állampolgár halálával és hazánk számára jóvátehetetlen veszteségekkel járt" - mondta Duda.

Az ellenzék szerint a kormány a németek ellen hergel, és nem a jóvátétel foglalkoztatja, hanem belföldi támogatottságát próbálja növelni. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.