Sarah Palin, az alaszkai proto-Trump csúnyán elvesztett egy választást

külföld
szeptember 1., 7:31
comments 6

Csaknem ötven év után először egy demokrata politikus nyerte meg azt a körzetet, ahol ezúttal az egykori alelnökjelölt, Sarah Palin indult a republikánusok színeiben. A Kongresszusba így a jupik származású Mary Peltola került be, ezzel ő lett az első nő is, aki azt a széket betölti. A választást azért kellett megtartani, mert meghalt a republikánus képviselő, Don Young, aki 1973 óta töltötte be a tisztséget.

Ebben a körzetben 2020-ban a republikánusok még tíz százalékponttal szereztek több szavazatot Donald Trumpnak, mint a demokraták Bidennek, most Palin mégis három százalékponttal Peltola mögött végzett, így nem sikerült visszatérnie a politikába.

photo_camera Sarah Palin júliusban a kampánya során Anchorage-ban. Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

Sarah Palin 2006-tól Alaszka kormányzója volt három éven át, ám közben kalandozott egyet a nagypolitikában is. Ő volt az alelnökjelölt John Mccain szenátor mellett 2008-ban. Sokan Donald Trump előképeként tekintenek a most 58 éves nőre. Tevékenységéről talán a legjobban Steve Schmidt nyilatkozata árulkodik. Schmidt a 2008-as kampány egyik irányítója volt, aki öt évvel később bocsánatot kért, amiért „rászabadította a hülyéket” a Republikánus Pártra.

Az alaszkai időközi választást azért is tartották fontosnak, mert az Egyesült Államok a novemberi midterm választásokra készül, ahol eldőlhet a szenátus és a kongresszus további sorsa, és ezzel Joe Biden politikájának megítélése is, miközben a republikánus párt azon vívódik, hogy a trumpista vagy a visszafogott konzervatív vonalat tolja előtérbe.

(BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt