Engedélyezték az úszósapkát, amit fekete sportolók hajára fejlesztettek ki

sport
2022 szeptember 03., 05:41
comments 7

A tokiói olimpián még betiltotta, most viszont engedélyezte a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), hogy a fekete úszók olyan speciális sapkában versenyezzenek, amit direkt vastag, göndör hajra fejlesztettek ki, írja a Guardian. A Soul Cap gyártója szerint sok gyerek azért nem választja az úszást, mert nem talál megfelelő méretű sapkát, ami képes megvédeni a haját a klórtól.

photo_camera Alice Dearing brit úszó, a Soul Cap egyik ismert támogatója Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Tavaly a FINA arra hivatkozva utasította el Alice Dearing, a brit női úszócsapat első fekete tagjának kérelmét, hogy a nemzetközi versenyek résztvevői sosem akartak ilyen méretű és típusú sapkát használni.

A Soul Cap egyik megalkotója azt mondta, a mostani döntés segít befogadóbbá tenni a sportot, és reméli, hogy közös erőfeszítéssel még több, a kisebbségek helyzetét nehezítő akadályt lehet legyőzni.

Alice Dearing ebben a videóban beszélt a Soul Cap fontosságáról:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.