Hat hegymászó meghalt egy kamcsatkai vulkánon

baleset
2022 szeptember 04., 15:21

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint hatra nőtt a halott túrázók száma, egy hegyivezető pedig megsérült, miután a magasból lezuhantak a Kamcsatka-félsziget egyik tűzhányóján.

Az Oroszország különböző régióiból származó turisták a Kljucsevszkaja Szopka nevű vulkánt próbálták megmászni, ami a 4750 méter magasságával nemcsak Kamcsatka legmagasabb hegye, de Eurázsia és az északi félgömb legmagasabb aktív tűzhányója is.

A Kljucsevszkaja Szopka 2010-es – egyben 1967 óta az első rögzített – kitörése műholdas felvételen.
photo_camera A Kljucsevszkaja Szopka 2010-es – egyben 1967 óta az első rögzített – kitörése műholdas felvételen. Fotó: Photo12 via AFP

A hegymászók 10 fős csoportja és két kísérőjük kedden vágott neki a vulkán meghódításának. Három hegymászó 3300 méter magasan maradt egy táborban, ők úgy döntöttek, hogy nem mennek fel a társaikkal a csúcsra.

A csúcstól kb. 500 méterre történt a baleset, a pontos körülményeit egyelőre még nem tisztázták. A hegyi vezetők egyikének műholdas telefonon keresztül sikerült segítséget hívnia.

A mentési munkálatokat a helyi időjárási körülmények akadályozzák, egy helikopter például az alacsony felhőtakaró miatt nem tudott leszállni. Tovább nehezíti a mentést az erős szél és esőzés. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.